Câteva minute durează să plantezi un puiet, însă, odată ajuns la maturitate, un copac produce anual oxigenul necesar pentru două persoane. Aşa că peste 450 de voluntari s-au mobilizat pentru a împăduri un teren în comuna Bălţaţi din judeţul Iaşi.
Localnici, membri ai organizaţiilor guvernamentale, studenţi ai universităţilor din Iaşi sau pur şi simplu oameni care au vrut să dea o mână de ajutor pentru construirea unui mediu sănătos au plantat peste 10.000 de puieţi de glădiţă şi mojdrean.
În următorii doi ani, organizatorii şi-au propus să împădurească aproape opt hectare de teren, pentru că aici au loc frevent alunecări de teren.
„Sunt undeva la 100 - 200 de hectare în care nu avem nici măcar un pom. Cred că asta dăunează foarte, foarte mult atât localităţii, cât şi mediului înconjurător”, spune Iulian Mitrea, coordonatorul proiectului.
Organizatorii au promis că vor avea grijă ca terenul pe care au fost plantaţi puieţii să fie întreţinut, astfel ca munca oamenilor să nu fie în zadar.
„O să facem vizite măcar o dată la două săptămâni aici la locaţie, să vedem cum se prezintă puieţii noştri, deocamdată sunt mici şi firavi, dar noi o să avem grijă să se prindă astfel ca în 6-7 luni să putem face o acţiune de toaletare şi atunci vom vedea exact ce s-a prins şi ce nu”, adaugă Iulian Mitrea.
Municipalitatea are în plan, pentru următorii ani, montarea unor camere video pe stâlpi, pentru a monitoriza terenul şi a împiedica astfel tăierile ilegale.
„Am ales zona asta, pentru că vedeţi cum arată. O să facem zonă turistică aici, avem o fermă piscicolă si oamenii noştri trebuie să aibă şi ei aici condiţii”, declară Ovidiu Pricopie, viceprimarul comunei Bălţaţi.
Acţiunea de plantare de la Iaşi face parte din proiectul „Plantăm fapte bune în România", desfăşurat la nivel naţional. Organizatorii spun că vor împăduri în această primăvară 17 hectare de terenuri agricole din şapte judeţe ale ţării.