Trei prieteni, cu studii în dezvoltare durabilă, au hotărât că trebuie să pună umărul pentru a schimba ceva în problemele de mediu cu care se confruntă România. În 2006 au înființat asociația ViitorPlus, iar primul proiect îndrăzneț a fost „Adoptă un copac”.
„Căutăm terenuri degradate, zone grele care nu s-ar preta ușor la niște plantări ușoare și de succes, nu aparțin de Romsilva, deci nu vor fi împădurite, nu sunt suprafețe mari, deci nu se califică pentru finanțările de la consiliile județene”, explică Mircea Ilie, vicepreședintele asociației ViitorPlus.
Se taie mai mult decât se plantează
„Din păcate, în ultimii ani tăiem mai mult decât împădurim și avem foarte mult teren degradat, sunt estimate trei milioane degradate în România, iar eforturile din zona publică nu sunt suficiente, așa că noi am hotărât să venim și să intermediem cumva partea privată care și ea se poate implica, fie că vorbim de firme sau de prersoane fizice care pot să ia practic parte din schimbare”, spune Teia Gavrilescu, președintele asociației ViitorPlus.
Specialiștii spun că la fiecare copac tăiat ar trebui să fie plantați alți zece. Asta, pentru că în multe zone doar 20 la sută dintre ei ajung la maturitate. De aceea, membrii și voluntarii ViitorPlus nu se limitează doar la plantări.
„Noi o plantăm, o îngrijim timp de cinci ani, o monitorizăm zece ani după aceea, pentru că proiectul nostru, Adoptă un copac, nu e un proiect de plantare, e un proiect de împădurire”, spune Mircea Ilie.
Cu fonduri obținute cu greu și cu ajutorul voluntarilor, asociația ViitorPlus a reușit să planteze aproape 200.000 de puieți, pe 33 de hectare. Din păcate, în Romania exista două milioane și jumătate de hectare de terenuri agricole care ar trebui împădurite, conform Strategiei Naționale de Dezvoltare Durabilă din 2008.
„În viată, fiecare om trebuie să planteze cel puțin un copac, să facă o fântână, să facă o casă, să facă o familie, un copil și noi azi am început cu un copac și dorim ca fiecare să facă această chestie, să fim mai mulți în fiecare an”, mărturisește Ion Bolocea, voluntar.
Și emisiunea „Tinerețe fără bătrânețe” s-a alăturat campaniei Digi24 „România, cod verde!”. Toți membrii echipei au plantat puieți în comuna Drăgănești-Vlașca din județul Teleorman, alături de voluntarii ViitorPlus.
Detalii despre alte proiecte au dezvoltat fondatorii asociației, duminică, de la ora 13.30.