Apel după apel, bolnav după bolnav și nicio clipă liberă. Aşa arată o noapte pentru cei care lucrează la Ambulanţă. Ei ştiu că fiecare clipă poate face diferenţa între viaţă şi moarte şi orice greşeală sau neatenţie poate duce la o tragedie. Azi-noapte au fost primite 600 de apeluri. La toate au răspuns cele 44 de echipaje.
E aproape miezul nopţii. Un echipaj cu medic este trimis rapid la o pacientă care acuză dureri toracice.
În 10 minute, ambulanţa ajunge la adresă. Din fericire, nu este nimic grav. După investigaţii rapide, diagnosticul a fost stabilit:
„O infecţie respiratorie, probabil la debut”, spune medicul.
După 10 ani petrecuţi în teren, Cătălina Grama ştie foarte bine problemele sistemului. Un rol important îl joacă şi mentalitatea oamenilor.
„Sunt atât de multe solicitări, cum se întâmplă frecvent, încât, la numărul de echipaje şi de ambulanţe care sunt în teren, nu mai facem faţă. Lumea nu ştie să aprecieze corect când este cu adevărat urgenţă”, spune Cătălina Grama, medic specialist în medicină de urgenţă, SABIF.
Ca şi cum n-ar fi de ajuns, intervine deseri şi problema lipsei locurilor din spitale.
„N-avem locuri pe ATI, n-avem ventilatoare, unde să-i mai punem. Da, bine, o să-i pun pe cartoane pe jos, pe holuri. Auzită de mine, deci chiar a fost real”, povestește medicul.
Singurul motiv pentru care aleargă de la un apel la altul, fără a avea un răgaz, este dorinţa de a salva vieţi.
„Încă mai fac meseria asta, dar nu ştiu cât o să mai pot...”, spune Cătălina Grama.
La dispeceratul Serviciului de Ambulanţă apelurile curg fără oprire:
Avem nevoie de dumneavoastră, mai durează la Universitar, 729?
Echipaje libere, sector 5? Echipaj liber în 5?
Ambulanţa 700, ne ajutaţi? Mai durează la adresă? 700?
615, mai durează la adresă?
Nu e loc de greşeli, orice eroare poate duce la o tragedie.
„Cazuri multe, cu puţine echipaje libere, şi cum se anunţă un echipaj, repede îl cuplăm”, spune Alis Grasu, șefa serviciului de ambulanță București-Ilfov.
Serviciul de Ambulanţă lucrează cu jumătate din numărul de echipaje de care ar avea nevoie.
„Este un număr destul important de solicitări în aşteptare, între 30 până la 80 de solicitări în aşteptare... dar pot fi şi 50, 60, 70 de cazuri în aşteptare”, spune Alis Grasu.
În timp ce vorbește cu reporterul Digi24, îi sună și telefonul: „Da, vă rog. Bine, mulţumim, gardă bună! 518, au transmis date, nu au stemi( supradenivelare de segment, infarct – n.r.)”.
Pe lângă împărţirea corectă a echipelor, medicul coordonator mai oferă şi sfaturi în teren.
44 de echipaje de urgenţă au fost pe teren noaptea trecută, 10 dintre ele cu medic. Mult prea puţine pentru a face faţă solicitărilor.