REPORTAJ. Născut în România, student în Franța

Data publicării:
mara ratiu studenta strasbourg

Salutare. Bine aţi venit. Sunt în mijlocul sesiunii, cred că se vede. Cam asta e viaţa de student în nouă metri pătraţi”.

Ea este Mara, are 19 ani si este în primul an de licenţă la Facultatea de Drept din Strasbourg. Ne-a primit în camera sa de cămin aflată la doi pași de Universitate. Vorbește cu o pasiune ieșită din comun despre studiile sale, iar grămezile de cărți de profil și pagini întregi de notițe dovedesc cât de mult îi place ceea ce face.

Decizia de a studia în străinătate a luat-o cu doi ani în urmă. Un rol important în procesul de admitere la Strasbourg l-au avut activităţile extracuriculare din liceu, povesteşte ea.

Mara Raţiu, studentă la Universitatea din Strasbourg: Vor să vadă că te-ai implicat, că poți să începi un proiect și să-l duci la capăt. Eu am fost implicată, în timpul liceului, într-o asociație de voluntariat care organizeaza evenimente în scop caritabil și care intră în contact cu copii dezavantajați. Timp de doi ani am lucrat cu ei în fiecare săptămână. Am mers și am făcut teme, diferite activități pentru strângere de fonduri. Oamenii care se implică la nivel de liceu vor fi răsplătiți mai încolo pentru că această împlicare în activități extracuriculare are tendința să deschidă foarte mult mintea și încep să perceapă lucrurile altfel.

Ciprian este omul științelor exacte. Și el este tot boboc la Universitatea din Strasbourg, unde urmează cursurile facultăţii de Fizică şi Inginerie. Oricât de atrăgător este mirajul unei vieţi peste hotare, adaptarea printre străini nu a fost uşoară.

Ciprian Andrei, student la Universitatea din Strasbourg: La un curs, „metodologie de travail universitaire”, am fost obligați să lucrăm în binom, în grupe de câte doi. Până atunci nu pot spune, mai ales că eram străin, că aveam tangențe cu cei din grupă în afară de Bună, ce faci?. Și acolo am făcut cunoștință cu un băiat din grupă și mă înțeleg foarte bine cu el. M-a ajutat să mă apropii, să mă integrez mai bine.

Ciprian și-ar dori să urmeze și studiile de master tot la Strasbourg, iar apoi...

Ciprian Andrei, student la Universitatea din Strasbourg: Văd o revenire în țară, acum. Încă simt țara. Dar totodată sunt realist și îmi dau seama că mă duc și muncesc în țară și îmi ratez o șansă de a munci aici unde câștigi mai bine, ești mai bine văzut. Am colegi care din al doilea an de licență și-au găsit stagii, ceea ce mi se pare absolut fantastic. Atât de devreme să poți să intri în mediul pentru care tu studiezi și să te acomodezi un pic cu atmosfera să vezi cu ce se mănâncă ce faci tu.

Pe Bogdan l-am întâlnit pe culoarele Parlamentului European. Este stagiar acolo şi în acelaşi timp bursier la Universitatea din Strasbourg, unde urmează studii de master în antreprenoriat. Cunoaşte foarte bine avantajele sistemului de predare din Franța.

Bogdan Şestac, masterand la Universitatea din Strasbourg: Sistemul de învățământ este mult mai practic și este mai bine organizat. Formele de evaluare sunt foarte variate față de cele din România. La o singură materie avem trei forme de evaluare - continuă, orală și un examen scris. Bursa este de un an, obținută prin finanțarea Comisiei Europene. Practic pentru a obține această bursă oricine are o medie peste 8,50, este integralist și depune un dosar bine închegat la universitatea lui poate aplica. Mmai apoi va trece printr-un examen oral sau i se vor testa cunoștințele de limbă străină și poate obține o bursă din partea Comisiei Europene.

Cei care își doresc să studieze la Strasbourg trebuie să știe că vor găsi aici o comunitate foarte activă de tineri români.

Bogdan Şestac, masterand la Universitatea din Strasbourg: Există o asociație care se numește Asociația Studenților Români din Strasbourg care are ca scop acordarea unui sprijin studenților care se pregătesc care să vină la studii la Strasbourg de la o hartă pentru traseul de tramvai până la costuri de cazare, taxe de școlarizare.

Procedura de admitere online la facultăţile din Franţa începe în luna ianuarie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor trăi momente de vis până la finalul anului 2024. Vor încheia anul în glorie
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Nazistul care s-a revoltat împotriva cruzimii. Povestea adevărată a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Aricii din Europa, incluşi pe „lista roşie” cu specii „potenţial ameninţate cu dispariţia”. „Oamenii sunt cei...
Film Now
Cum arată fiul lui Jack Nicholson. Asemănarea cu tatăl lui i-a adus rolul principal într-un film horror
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...