O echipă Digi24 a intrat astăzi acolo unde în urmă cu decenii, armata era pregătită să răspundă oricărui atac aerian împotriva Capitalei.
120 de hectare care pot adăposti peste 30.000 de militari. Complexul de fortificaţii din jurul Bucureştiului este acum o stafie a centurii de apărare gândită de Carol I.
La marginea Autostrăzii Soarelui se găsește Fortul 10. Doar o parte a întregului lanţ de cazemate. Au trecut mai bine de 120 de ani de când aceste ziduri au fost ridicate. Astăzi sunt o ruină însemnată cu grafiti şi urme murdare lăsate de oamenii străzii.
La nici 10 kilometri distanţă, spre nordul Capitalei, se intră în Fortul 4. Aici, fosta centură de apărare este acoperită de vegetaţie uscată. Interiorul arată dezolant.
Fortul Pipera-Tunari este ceva mai mic. Zidurile ridicate din cărămidă arsă și beton au înfruntat timpurile şi nepăsarea autorităţilor. Sunt încă în picioare. Din loc în loc, fortificațiile au fost lovite de mâna omului.
Întregul sistem de apărare al Bucureștiului a fost gândit pe o lungime de 70 de kilometri, de-a lungul liniei de centură. În total, 18 forturi au fost ridicate iar alte 18 baterii împotriva aviației inamice ar fi trebuit să țină piept unor eventuale atacuri aeriene. Astăzi, linia de apărare servește numai ca depozit sau locuri de antrenamernt pentru unitățile militare care încă mai funcționează la marginea Capitalei.