Emisiunea Digicult din această săptămână a adus în prim plantrei jurnaliste speciale, trei artiste faimoase în întreaga lume, care şi-au urmărit poveştile pe care vroiau să le spună şi implicit pasiunea în cele mai neobişnuite şi periculoase locuri de pe glob.
Venite în Bucureşti pentru festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului – One World România, ele au acordat un interviu reporterului Digicult în care povestesc unele din cele mai grele perioade ale carierei sau riscurile pe care au trebuit să le traverseze pentru a-şi duce proiectele până la capăt.
Alison Klaymaneste din Statele Unite ale Americii, lucrează pentru The New York Times şi este autoarea filmului „AiWeiWei: Never Story”, film ce spune povestea unui activist chinez care se luptă cu cenzura guvernului comunist. Filmul ei a fost foarte apreciat în întreaga lume, câştigând premii la Festivalul de la Berlin şi la Sundance.
Despre motivul pentru care a ales să facă lucruri atât de periculoase uneori, Alison spune: „Adevărul e că nimeni nu-şi poate băga capul în nisip şi să spună că China nu e relevantă pentru vieţile lor. ...Sunt atâtea motive pentru care oamenii au speranţe şi frici conectate de Chinacă e foarte important pentru toată lumea să se uite ca la un loc real, cu oameni reali, şi apoi să vadă legăturile.”
Malika Zouhali Worrall şi Katherine Fairfax Wright sunt tot din Statele Unite ale Americii şi lucrează pentru CNN şi Financial Times. Elesunt autoarele documentarului „Call me Kuchu”, film ce urmăreşte povestea unor activişti din Uganda care luptă pentru drepturile comunităţii homosexuale.
Urmăriți reportajul integral despre jurnalismul făcut cu credinţă şi curaj, până la capăt, despre trei talente autentice în materie de film documentar, foarte apreciate în întreaga lume şi aflate pentru o scurtă vreme în România,în materialul video atașat.