Palatul Kiseleff, în care a copilărit Regele Mihai, este acum clădire de birouri
Clădirea plină de istorie de pe Bulevardul Kiseleff, în centrul Capitalei, a fost închiriată de la RA-APPS de o firmă cu afaceri în domeniul imobiliar, care la rândul ei, a subînchiriat spaţiul unei alte companii. Impunătoare şi elegantă, clădirea a fost construită acum mai bine de-o sută de ani de boierul Iarca, fost primar de Buzău.
În 1910, clădirea intră în posesia Casei Regale. O fostă casă boierească, transformată ulterior în Palatul Prinţului Moştenitor.
Regândit de arhitectul Grigore Cerchez în stil neoromânesc, cu celebrul foişor specific pentru arhitectura mioritică, Palatul Kiseleff aminteşte şi astăzi de cei mai frumoşi ani din copilăria Regelui Mihai.
„Regele Mihai îşi alterna sejururile între palatul acesta şi palatul Elisabeta. Dar aceasta era casa lui din copilărie. Este transformată în reşedinţa prinţului moştenitor al tronului României. Dacă vreţi, similar cu Pelişorul faţă de Peleş. Echivalentul transpus în Bucureşti este acest palat. Este plin de istoria României, plin de istoria Casei Regale române”, spune Adrian Niculescu, lect. univ. de istorie la SNSPA.
După abdicarea Regelui, palatul a devenit centru cultural al Ambasadei Sovietice. Ani mai târziu a fost trasformat în cămin studenţesc, iar după 1989, clădirea începe să-şi piardă din alura regală.
Palatul s-a transformat de-a lungul anilor. El a fost renovat de curând şi subînchiriat unei bănci olandeze.
Palatul este astăzi doar o clădire de birouri, modernizată şi adusă parcă mai aproape de imaginea celorlalte vile luxoase care-o înconjoară.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News