OAMENI CARE SCHIMBĂ LUMEA. Un gastronom își consumă economiile pentru a învăța copiii din Turda să mănânce sănătos

Data publicării:
copii

„Asta trebuie să învăţaţi că scorţişoara este practic o scoarţă de copac. De aceea v-am dat să o prindeţi cu mâna, să o pipăiţi. Să o experimentaţi un pic,” le explică Marta Pozsonyi copiilor.

La trei ani, copiii din grădiniţele din Turda învaţă ce sunt condimentele, de unde sunt vin şi la ce sunt bune.

Reporter: „Ce aţi învăţat?”

Copil: „Condimente.”

Reporter: „Ce sunt. Prafuri?”

Copil: „Da.”

Reporter: „Şi unde se pun ele?”

Copil: „În supă şi în mâncăruri.”

Reporter: „Ce mâncăruri îţi plac ţie?”

Copil: „Pui.”

Reporter: „Altceva ce îţi mai place?”

Copil: „Cartofi.”

Copiii mai învaţă să facă aluat pentru prăjituri şi să numească legumele şi fructele. Toate aceste cursuri sunt gândite astfel încât să le dezvolte din timp gustul pentru produse sănătoase.

„Efectiv am plantat şi copiii au văzut de la seminţe până când au avut în mână roşia, castravetele. Au înţeles procesul de producţie şi au învăţat că nu cresc pe raft, în magazin, ci în spatele acestor produse sunt oameni şi poveşti,” spune Marta Pozsonyi.

Anca Coloji, educatoare: „Cu doamna Marta colaborez de vreo şapte ani. Împreună am început cu o grădină de zarzavaturi unde i-am învăţat pe copii despre o alimentaţie sănătoasă, multe fructe şi legume. Copiii sunt foarte încântaţi de asemenea activităţi. Este ceva nou pentru ei.”

Pentru elevii de gimnaziu, orele de educaţie culinară se tranformă în sesiuni de gătit în care învaţă să facă şi altceva în afară de cartofi prăjiţi sau ochiuri.

Elev: “Am preparat tortillas. A fost foarte interesant. Doamna Marta ne-a explicat foarte frumos, tortillas a fost bună la sfârşit.”

Elev: “Am învăţat lucruri esenţiale pe care.. chiar dacă suntem mici, ne sunt de folos.”

Marta Pozsonyi: „Am început cu copiii mei pentru că nu îmi plăcea ce mănâncă şi aşa am ajuns să începem chiar cu grădiniţa copilului meu şi apoi am mers mai departe.”

Când nu le arată reţete, Marta încearcă să le insufle elevilor şi pasiunea pentru meseriile din domeniul culinar. Pentru ea, mâncarea sănătoasă este strâns legată de produsele cultivate local, netratate cu pesticide.

Marta Pozsonyi: „Eu am făcut această dulceaţă de ceapă care are mai mult succes în străinătate pentru că noi în România încă învăţăm să descoperim gusturile.”

Monica Ciotlăuş, profesoară de geografie: „Încercăm să încurajăm producţia şi micii producători din mai multe puncte de vedere, reducem şi costurile de transport. Şi e ecologic, nu doar că mâncăm sănătos.”

De altfel, pe lângă educaţia elevilor, Marta îi ajută micii producătorii locali să îşi promoveze produsele. De multe ori, aceştia participă şi ei la orele de educaţie culinară.

Kepes Antal, apicultor: “Sunt copii care nu au gustat miere, am dus un pic de fagure, de miere. Am participat la grădiniţe, am sponsorizat să înveţe copiii să consume lucruri sănătoase.”

Ajutorul producătorilor locali este bine-venit în condiţiile în care Marta îşi foloseşte propriile economii pentru a ţine cursurile. Asta deşi, în ţările occidentale precum Franţa sau Elveţia, educaţia culinară face parte din programa şcolară.

Dr. Adrian Copcea, medic primar nutriţionist: “Noi suntem în urmă cu două-trei generaţii. Noi, ca să prevenim epidemiile viitoare, trebuie să începem acum. Eu sunt pentru introducerea educaţiei culinare în şcoli. Alimentaţia nepotrivită la copii se vede în numeroase aspecte. Nu doar obezitate. Boli din sfera gastro-enterologică, a colecistului, boli din sfera endocrină.”

Misiunea Martei nu se opreşte aici. Visul ei este să deschidă un centru în care copiii de toate vârstele să înveţe că mâncarea înseamnă nu doar hrană, ci şi plăcerea de a găti împreună cu alţi oameni.

Marta Pozsonyi: „Aş vrea să fac un loc unde să învăţăm şi să descoperim împreună cu cei care au o pasiune şi să formăm altfel... Gastronomi”

Centrul gastronomic va funcţiona gratuit în Cluj-Napoca, iar amenajarea lui este în lucru deja, mulţumită unui premiu şI unui grant acordat de The Culinary Trust, o asociaţie caritabilă cu sediul în New York. Marta Pozsonyi a fost nominalizată, pentru întreaga ei activitate, de Rosemary Barron, scriitoare renumită pe plan mondial în domeniul gastronomic. Premiul presupune finanţare pentru proiecte, dar şi mentorat din partea unor experţi.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Greșeala pe care mulți șoferi o fac la pornirea mașinii pe frig. Titi Aur: „Aceasta este cea mai dăunătoare...
Digi FM
Fiica de 17 ani a cântărețului moldovean Igor Cuciuc a murit după balul de absolvire. Artistul, acuzații...
Pro FM
Iubita lui CRBL, reacție dură după ce a fost criticată pentru relația pe care o are cu artistul: „Își dau cu...
Film Now
TRAILER "Waltzing with Brando", în care Billy Zane devine copia la indigo a lui Marlon Brando. Viața privată...
Adevarul
De ce tinerii din Generația Z evită să folosească toaleta de la serviciu
Newsweek
Cât va fi pensia minimă din 1 ianuarie? Ce pensionar ia o creștere record de 1.000 lei la indexare?
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
Papa Francisc
Papa Francisc crede că este necesar un studiu internaţional privind un posibil genocid în Fâșia Gaza
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
TRAILER. Ralph Fiennes, de nerecunoscut în „The Return”. Actorul, alături de Juliette Binoche, la 28 de ani...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului