Mirajul investițiilor chineze. China a alocat 40 de miliarde de euro pentru investiții în Europa

Data publicării:
fonduri-europene-euro-1

Trei miliarde de euro vor pleca din Asia pentru investiţii în 16 state din Estul și Centrul Europei. Se adaugă fondurile pentru programul „O centură și un drum” pentru proiecte în energie, infrastructură sau agricultură, care se ridica la 40 de miliarde de euro. România se află și ea pe harta investițiilor statului chinez.

Xing Guangcheng, reprezentant Academia Chineză de Studii Sociale: România este foarte importantă pentru planurile de politica externă a Chinei. România este una dintre marile ţări din Centrul şi Estul Europei, aveţi o lungă istorie de schimburi economice (n.red.) între România şi China.

Ou Xiaoli, inspector în cadrul Comisiei Naţionale de Dezvoltare şi Reformă din China: Multe provincii din China iau în considerare construirea de hub-uri logistice în centrul Asiei, Europa, sudul şi estul Asiei, plănuim dezvoltarea unor astfel de proiecte în Ungaria şi România, aşa că sunt multe oportunităţi de cooperare.

Ţara, aflată pe locul 18 în topul investitorilor în economia locală, este cunoscută pentru autostrăzile impresionante și clădirile care au cel puţin 20 de etaje. Spre exemplu, un zgârie-nori cu 57 de etaje a fost ridicat la începutul anului doar 3 săptămâni. Iar între 2008 și 2013 s-au construit de la zero 6.000 de kilometri de reţea de cale ferata de mare viteză. Discuțiile cu partea română au vizat și o astfel de linie.

Dezvoltarea statului chinez nu se opreşte aici. Administrația metroului din Beijing vrea sa introducă, experimental, trenuri „fără pilot”, după ce a extins liniile de metrou într-un ritm alert şi a instalat automate în staţii.

Reţeaua de metrou din Beijing acoperă 11 districte, adică aproape 500 de kilometri. Într-o zi de vârf, prin staţiile de metrou trec peste 10 milioane de pasageri”, transmite din Beijing corespondentul Digi24 Roxana Vântu.

Cele mai avansate discuţii privind investiţiile chinezilor în România vizează sectorul energetic, după doi ani de pregături. Reactoarele nucleare 3 şI 4 de la Cernavodă vor fi construite de Nuclearelectrica în parteneriat cu China General Nuclear Power Corporation.

În cazul centralei de la Rovinari, autorităţile române au semnat deja un acord cu China Huadian. În plus, Guvernul a început deja discuţiile pentru construcţia hidrocentralei de la Tarniţa.

Andrei Gerea, ministrul demisionar al Energiei: Va duce la investiţii de aproape opt miliarde de euro în următorii ani, în energia românească.

Agricultura se află şi ea pe lista asiaticilor. Până acum s-au materializat discuţiile privind exportul de carne de porc congelată, dar este vorba însă despre o firmă deţinută de acţionari chinezi.

Daniel Constantin, ministrul Agriculturii: Am avut o delegaţie care a fost acolo şi a extins colaborarea şi pe zona de material genetic, nu doar pe animale vii cum semnasem. Din păcate avem problema cu limba albastră, la bovine şi la ovine.

Adina Crăciunescu are o fabrică de mezeluri și este doar unul dintre producătorii care au avut întâlniri cu oficiali chinezi, în ultimii doi ani.

Adina Crăciunescu, directorul unei firme de mezeluri: Ținem legătura, aşteptăm să se deschidă, să se termine documentele, încă e totul în standby, ca produse, pentru că e specific pieţei, caută produse mai ieftine.

Un alt sector vizat este cel tehnologic. ZTE Corporation ar putea deschide o fabrica de ansamblare în ţara noastră. Discuţiile pentru astfel de proiecte sunt însa de durată, în orice ţară.

Chen Jie, vicepreşedinte ZTE Corporation: Poate că avem nevoie de doi ani pentru a negocia cu partenerii, guvernul şi organizaţiile. Se adaugă alţi doi ani în care vom negocia din nou, iar proiectul va fi implementat.

În România sunt înregistrate 11.000 de firme și companii chinezești, iar investițiile lor se ridică la 800 de milioane de dolari, potrivit părţii chineze. Primele cinci companii chinezeşti din România sunt Huawei, China Tobacco International Europe Company, Yuncheng Plate Plating, Eurosport DHS și ZTE România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum se conduce corect o mașină diesel. Turația ideală pentru a proteja motorul și transmisia
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Imagini document cu prima apariție a lui Gabriel Cotabiță la televiziune. Cântă cu Redivivus pe străzile unui...
Newsweek
Cine e Călin Georgescu care vrea alianță cu Rusia? Tovarăș cu Iliescu, membru într-un Club „secret”
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Hugh Grant, mărturisiri neașteptate despre personajul său din „Notting Hill”. Starul face dezvăluiri inedite...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”