Câştigurile sunt atât de mari, aşa că amenzile nu-i conving pe precupeţi să se lase de meserie. O echipă Digi24 a făcut un experiment jurnalistic, pentru a afla care este profitul unui vânzător ambulant ilegal într-o lună.
Comerţul la tarabe aduce profituri substanţiale pentru vânzători şi niciun leu la buget. Comercianţii ambulanţi, împrăştiaţi peste tot în Bucureşti, vând orice, iar într-o lună câştigă chiar şi câteva mii de euro. Preţurile mici atrag clienţii amatori de chilipiruri. Se vinde orice, de la şosete la căciuli, plante medicinale sau chiar ustensile de bucătărie.
Reţeta comerţului la tarabă este una simplă. A testat-o şi o echipă Digi24, care şi-a deschis propria tarabă.
Toate produsele fuseseră cumpărate, anterior, de la alți comercianți din zonă, ceva mai ieftin. Cei mai mulți comercianți merg însă în marile depozite, de unde cumpără marfa la prețuri mult mai mici. Prin urmare, și profitul este mai mare.
Clineţii au apărut imediat. Calculul este simplu. Am avut trei clienţi în 15 minute şi am câştigat, în total, 30 de lei.
Presupunând că s-ar menţine acelaşi ritm întreaga zi, într-o oră un comerciant ar putea încasa 120 de lei. Prin urmare, după o zi la tarabă ar putea pleca acasă cu peste 960 de lei. Iar într-o lună, acelaşi vânzător cu taraba istalată ilegal ar putea câştiga aproape 29.000 de lei, adică aproximativ 6.400 de euro. Bani pentru care nu achită niciun impozit.
Comercianţii ştiu ce riscă dacă sunt prinşi. Însă teama de amenzi dispare în faţa sumelor pe care le câştigă zilnic. Cu atât mai mult cu cât cei mai mulţi nu-şi plătesc amenzile, iar acestea se prescriu după cinci ani.
Noi ne-am întors în redacţie cu un avertisment. Amenda pentru vânzătorii ambulanţi fără autorizaţie este curpinsă între 1.000 şi 1.500 de lei. Un singur comerciant din zona în care ne-am instalat noi taraba a fost sancţionat în acea zi.