Eugen Mănăilă, militarul rănit în Afganistan care vrea să audă imnul ţării la jocurile paralimpice din 2016
Eugen Mănăilă, la o primă vedere un om normal, fără o problemă medicală. Terenul de sport a devenit acum a doua lui casă, după unitatea militară.
În 2010 Eugen s-a născut pentru a doua oară. În Afganistan patrula într-un HUMVEE, alături de colegii lui. Era a doua misiune a soldatului nostru în zona Qalat, din sudul ţării. Puţin după ora 6 dimineaţa, coloana soldaţilor a fost atacată de talibani. Vehicolul a sărit în aer. A urmat un schimb de focuri. Eugen Mănăilă a fost grav rănit.
„Acel rău simți că te înconjoară. Când s-a lăsat liniștea am simțit că-s fulgerat. Toată zona de coloană vertebrală până sus în creier. Mi-am dat seama că sunt rănit”, așa ținte minte plt. adj. Eugen Mănăilă atacul.
De patru ori operat, militarul român nu mai poate alerga şi are momente în care nu-şi poate controla deloc membrele. Dar bătălia pierdută în teatrul de război nu l-a făcut să abandoneze. Eugen a început acum o nouă luptă: „Când eram în căruțul cu rotile am zis, băi, tu trebuie să te ridici în picioare!”
Recuperarea decurge încet, iar sala de forţă este refugiul în care îşi găseşte echilibrul.
Plutonierul adjutant Eugen Mănăilă, militarul rănit în Afganistan, îşi doreşte să audă din nou imnul ţării pentru care a luptat. De această dată la jocurile paralimpice din 2016.
„Voi încerca să fac față unei provocări cum ar fi un tir cu arcul. Este o luptă permanent. Viaţa aşa trebuie privită”, spune plt. adj. Eugen Mănăilă.
„Au foarte mare dorință de a trece peste ce li s-a întâmplat acolo. Mulți dintre ei sunt în situația de a-si fi pierdut un membru, nu-și mai pot desfățura activitatea așa cum făceau înainte”, spune Adrian Penescu, unul dintre colegii plutonierului.
O gândire simplă care scoate în faţă însă un spirit de neoprit, INVICTUS. Este grupul de soldaţi români răniţi în Irak şi Afganistan care îşi doresc să facă uitate rănile căpătate în conflictele internaţionale. Participarea unui singur militar la jocurile paralimpice, patronate de Casa Regala a Marii Britanii, ar costa peste 10.000 de euro. Cei care doresc să doneze bani o pot face pe contul de pe pagina online a organizaţiei.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News