Tun de 6 milioane de euro la Loterie

Data publicării:
loteria romana sediu - loto punct ro

Loteria Națională cumpără două mii de terminale la un preț care ridică suspiciuni. Deși ar fi primit o ofertă gratuită, care ar fi scutit compania de o cheltuială de ordinul milioanelor de euro, conducerea Loteriei a refuzat-o. Achiziția aprobată se face printr-o firmă abonată la contracte din bani publici, care n-are niciun fel de experiență în domeniu. Liderul mondial în branșă a participat la licitație, dar s-a retras, după ce a văzut că în caietul de sarcini au fost trecute clauze restrictive. Această achiziție continuă seria contractelor păguboase, care au costat Loteria cu peste un miliard de euro, în ultimii 24 de ani.

10 februarie 2017, conducerea Loteriei Naționale anunţă că vrea să cumpere 2.000 de terminale loteristice - aparatele prin care sunt citite informatiile de pe biletele loto şi introduse în sistem. Mai are nevoie şi de un server central pentru administrarea terminalelor, servicii de instalare a hardurilor și de configurare a soft-urilor. Pentru toate are un buget de 7.160.000 de euro.

Liliana Mincă, fost director general al Loteriei: „Este o sumă fabuloasă, este o sumă astronomică.”

Sorin Constantinescu, expert în jocuri de noroc: „Ei n-au nevoie mai mult de, să zic, maxim un milion, un milion jumate de euro investiție, ca să fie sistemul funcțional.”

Explicațiile conducerii Loteriei Naționale: „Estimarea valorii acestei achiziții a avut la bază studii de piață." Sursă - Conducerea Loteriei Naționale

Am făcut propriul studiu de piață. La o simplă căutare pe Google a aparatelor cu aceleaşi caracteristici ca cele ce urmează a fi cumpărate de Loterie, am găsit terminale cu prețuri de la 150, până la 300 de dolari bucata.

Luând în calcul terminalul de 300 de dolari americani, adică 267 de euro, și înmulțind cu 2.000 de bucăți cât are nevoie Loteria, rezultă o cheltuială posibilă de 534.000 de euro, pentru terminale.

Pentru sistemul central, site-ul companiei germane The Quality Group Lottery are o ofertă de 99.000 de euro anual. Cum Loteria vrea un contract pe 4 ani, rezultă că sistemul central poate costa 396.000 de euro. Pentru aparate și server, preţurile pieţei arată că ar fi vorba de o cheltuială de 934.000 de euro, fără negocieri sau discount.

Pentru diferenţa de preţ, de 6 milioane 230 de mii de euro, am încercat să aflăm răspunsuri de la conducerea Loteriei. Mai întâi în scris şi telefonic. Apoi, direct de la directorul general al Loteriei, Marius Pantea.

Reporter - Vrem niște precizări, pentru că nu rezultă clar din răspunsul pe care ni l-ați trimis.

Șefa Birou Presă - Am înțeles

Reporter - Și spuneți-i domnului Pantea că am găsit o ofertă pe piață, cum a zis și Domnia sa că a găsit acele terminale, și diferența e foarte mare. Și nu rezultă pe ce se cheltuie diferența de bani, nici din caietul de sarcini, nici din anunțul de intenție.

Șefa Birou Presă - Da, în regulă, mă așteptați o clipă și o să revin.

(După 20 de minute)

Șefa Birou Presă Loterie - Dânsul este în ședință și nu vă poate primi.

Noul director al Loteriei Române, Marius Pantea, are 45 de ani și a fost numit la conducerea companiei pe 2 aprilie 2017. La momentul numirii, licitația pentru noul sistem loteristic era deja în curs de două luni. Și-a trecut în CV faptul că e profesor universitar la Academia de Poliție, expert în fraude. Marius Pantea este șeful disciplinelor Investigarea Fraudelor, Investigarea criminalității economice-financiare și Tehnici de control anti-fraudă.

Actualul director general al Loteriei și-a început cariera ca șofer al chestorului Costică Voicu, fostul șef al Poliției Române și al Academiei de Poliție. Marius Pantea nu menționează acest lucru în CV-ul său. Activitatea și pregătirea directorului Loteriei sunt menționate doar din 1994 până în prezent, de când a intrat la facultate. Ce a făcut înainte, ne-a explicat chestorul Costică Voicu.

Costică Voicu, fost rector al Academiei de Poliție: „Era subofițer, normal. Nu putea fi ofițer șofer. Erau niște reguli. (...) A urmat cursurile Academiei de Poliție, le-a absolvit, a căpătat gradul de ofițer, a lucrat în munca operativă la Ilfov, la IGPR.”

După munca operativă, Marius Pantea a ajuns să predea la Academia de Poliție. În momentul de față este conferențiar universitar și chiar conducător de doctorat în domeniul Ordine publică și Siguranță Națională. Primul contact cu domeniul jocurilor de noroc l-a avut abia în 2013, când a fost numit în cadrul Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc director al Direcției de Autorizare Jocuri de Noroc, funcție în care a stat doar doi ani. După o pauză de doi ani, a fost numit director general al Loteriei Române.

Chestorul Costică Voicu nu are o explicație despre numirea fostului lui șofer la conducerea Loteriei.

Reporter - Cum vi se pare faptul că a fost numit la conducerea Loteriei Naționale?

Costică Voicu, fost rector al Academiei de Poliție: „Întrebați-i p-ăia de la Finanțe: Cum l-ați ales domle p-ăsta care a fost șoferul lui Voicu? Ei sunt în măsură să vă răspundă.”

Am încercat să obținem un interviu de la șeful Loteriei Naționale dar din nou am fost refuzați. Ni s-a cerut o nouă solicitare de interviu deși acum mai bine de o lună am făcut o altă solicitare de interviu.

După un nou refuz, am încercat să semnalăm achiziția suspectă conducerii Ministerului Finanțelor Publice, unicul acționar al companiei.

Reporter - Este acum în curs o achiziție de terminale loteristice. Ministrul ar putea să o oprească. Am fost la Loteria Națională, de o lună jumate încerc să vorbesc cu actualul director, dar refuză și să vorbească cu noi, și să ne dea explicații.

Reprezentant Birou Presă MFP - Da, am înțeles. Haideți că o să vorbim la cabinet și vă anunțăm.

Reprezentant Birou Presă MFP - Vă așteaptă domnul Marius Pantea la Loterie să vărbească cu dumneavoastră.

Reporter - Acum?

Reprezentant Birou Presă MFP - Da, acum.

Reporter - Mulțumim.

Șefa Biroului de Presă al Loteriei - Vă roagă să poftiți doar dumneavoastră. Vă roagă fără cameră. Vă așteaptă pe dumneavoastră. Poftiți cu mine, fără cameră!

Directorul Loteriei Naționale nu vrea să stea de vorbă cu noi. Ne-a spus că Legea achizițiilor publice nu-i permite să stea de vorbă cu noi, deși ministrul de Finanțe i-a cerut expres să stea de vorbă cu noi și să lămurească problema achiziției celor 2.000 de terminale loteristice.

În cadrul discuției fără camera de filmat, directorul Loteriei ne-a spus de ce nu poate să ne ofere explicații despre licitația în curs.

Spune că există un departament special în cadrul Loteriei Naționale care s-a ocupat de caietul de sarcini și că acei oameni știu de fapt în ce constă cheltuirea celor 6 milioane de euro în plus. Și că acei oameni, în momentul de față, nu pot fi chemați de către actualul director să dea explicații cu privire la modul în care se vor cheltui în plus peste 6 milioane de euro.

Directorul Loteriei ne-a mai spus că nu mai poate face nimic pentru a opri licitația în curs, deoarece îi interzice legislația în domeniu.

Reporter - Managerul unei instituții poate interveni pentru a stopa o licitație publică în desfășurare în cazul în care sesizează unele nereguli?

Valeria Tudora, expert în achiziții publice - Da. Autoritatea contractantă nu numai că poate, conform legii este obligată să anuleze o procedură de achiziție în momentul în care se descoperă aceste încălcări ale legii.

După un nou refuz al șefului Loteriei, l-am cautat din nou pe ministrul Finanțelor.

Acum o să încercăm să mergem la Parlament, unde astăzi se întâlnesc toți liderii PSD cu toți miniștrii Guvernului Grindeanu. Sperăm să-l întâlnim la Parlament pe ministrul Finanțelor Publice, să obținem niște explicații de la dânsul.

Reporter - Crezi că o să mai avem guvern după ședința asta?

Cristina Dediu - E cam multă lume supărată pe Sorin Grindeanu. Adică sunt mai mulți lideri care vor ca el să plece, pentru că ar avea pe altcineva în spate, pentru că numai este loial partidului, pentru că nu mai face ceea ce trebuie să facă

Reporter - Noi am venit după ministrul Finanțelor, să stăm de vorbă cu el. Crezi că avem vreo șansă ca, după terminarea ședinței, să mai vorbim cu ministrul de Finanțe sau cu fostul ministru al Finanțelor?

Cristina Dediu - Ministrul de Finanțe a fost cel mai criticat. Cel mai probabil el va fi fost ministru de Finanțe.

Târziu în noapte, după 6 ore de ședință, ministrul Finanțelor Publice a ieșit foarte supărat de la întâlnirea cu liderii PSD.

Reporter - Mai sunteți ministru de mâine?

Ministrul Finanțelor - Nu comentez. Vă rog așteptați declarația președintelui partidului și o să vă lămuriți cu toate aspectele.

Reporter - Vă pot adresa o întrebare separat, despre Loteria Națională, despre un contract în derulare?

Ministrul - Nu, nu.

Reporter - E un contract acum, prin care se pierd 6 milioane de euro la buget. Puteați opri acest contract, domnule ministru. Îl mai puteți opri? Azi am fost la dumneavoastră la minister și m-ați trimis la șeful Loteriei care a refuzat să vorbească cu noi. Cum explicați faptul că se fac încă achiziții supraevaluate?

A doua zi, ministrul Finanțelor Viorel Ștefan a demisionat. Prin urmare, licitația organizată de Loteria Națională a continuat.

Inițial, caietul de sarcini al licitației a fost achiziționat de mai multe firme, inclusiv de liderul mondial în domeniu, IGT Global Solutions Corporation. Rând pe rând, toate firmele s-au retras din competiție, cu excepția uneia singure.

Liderul mondial în terminale loteristice, IGT, s-a retras din competiție fără să depună o ofertă, după ce a acuzat conducerea companiei că a pus în caietul de sarcini condiții restrictive.

„Termenii documentației de atribuire și ai acordului cadru impun furnizorului un nivel de risc, prin stabilirea de penalități fără prag și de termene de livrare scurte, care nu reprezintă standard de piață. În prezența unor clauze contractuale neobișnuit de stricte, Loteria Română riscă să primească doar oferte de la furnizori cu experiență limitată în domeniu și acreditări îndoielnice, care creează în viitor potențiale riscuri pentru activitatea companiei." Sursa - IGT Global Solutions Corporation

Sorin Constantinescu, expert în jocuri de noroc: „E cea mai mare firmă din lume de loterii. Împreună cu firma Gtech și Lotomatica din Italia, deține 70% din echipamentele aflate la Loteriile europene. Are cele mai multe aparate din Las Vegas.”

Sorin Constantinescu, expert în jocuri de noroc: „Probabil și-au dat seama că e ceva necurat la mijloc. Și atuncea, ei fiind cotați la bursă, și fiind cea mai mare firmă din lume, nu riscă absolut niciun fel scandal de presă.”

Specialiștii în achiziții spun că supraestimarea prețului unei achiziții are un scop bine țintit.

Valeria Tudora, expert în achiziții publice: „Valoarea estimată a achiziției este foarte importantă la stabilirea criteriilor de calificare. Este foarte important ca atunci când se stabilește valoarea estimată ea să fie cât mai aproape de ceea ce este real, pentru a nu crea condiții artificiale care să elimine competitorii ceilalți.”

După retragerea tuturor competitorilor, a mai rămas în cursă doar asocierea dintre firmele S&T România, ca lider, și Safran Identity & Security din Franța.

S&T România SRL are ca acționari firmele Computer Beting Company GMBH din Austria cu 68,93%, Quality Business Solutions SRL din România cu 30,06% și S%T AG din Austria cu 1,01%. Președintele executiv al firmei si unicul administrator este Dumitru Octavian Nicolau. El este și acționar unic al firmei Quality Business Solutions SRL.

S&T România a încheiat în ultimii ani contracte bănoase cu instituții de stat ca Ministerul Educației, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Agriculturii, CFR, Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Casa Națională de Pensii și Metrorex. În perioada 2011 - 2015, S&T România a avut cifre de afaceri de peste 188 de milioane de euro.

La rândul său, firma Quality Business Solutions SRL a semnat contracte importante cu instituții de stat ca Ministerul Finanțelor Publice, ROMATSA, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Imprimeria Națională și STS. În perioada 2011 - 2015, firma Quality Business Solutions a avut cifre de afaceri de peste 46 de milionae de euro. Dumitru Octavian Nicolau este unul dintre cei mai importanți oameni de afaceri din domeniul telecomunicațiilor. Soția sa, Iuliana Adriana, a fost acționară în firma 2K Telecom și și-a vândut acțiunile în 2005 lui Sebastian Ghiță.

S&T România nu are experiență în terminale loteristice. Obiectul de activitate al firmei este consultanța în tehnologia informației. Digi24 a fost la sediul firmei pentru a obține un punct de vedere, dar reprezentanții firmei au refuzat să ni-l ofere.

Pentru a obține contractul cu Loteria Națională, S&T s-a asociat cu firma Safran Identity & Security.

Sorin Constantinescu, expert în jocuri de noroc: „E o firmă mare din Franța. A furnizat echipamente la multe loterii, cel puțin 7-8 loterii europene. Dar de obicei, merg singuri. Am văzut că se practică în România, și la autostrăzi, și la tot felul de licitații cu statul, ca o firmă românească tampon să fie între firma de afară și instituția respectivă a statului.”

De doi ani Loteria are în plan implementarea unui nou sistem loteristic. Potrivit informațiilor Digi24, Loteria Națională ar fi primit anul trecut o ofertă de la firma Novomatic, cea care operează aparate de video-lotery, VLT-uri, din sediile companiei, pentru a folosi gratuit serverelor lor.

Sorin Constantinescu, expert în jocuri de noroc: „Știu că Novomaticul acum un an și ceva - doi, când Loteria a început să discute despre achiziționarea unui nou sistem, le-a dat o ofertă sau le-a dat o informație în care le-a spus că Loteria ar putea să se conecteze în mod gratuit sau pentru o sumă modică de bani, la POS-urile lor, care sunt deja acolo, la aparatele lor. Știu că Novomaticul a și trimis două aparate de-ale lor în sediul Loteriei, ca softiștii Loteriei să le facă compatibile cu softul Loteriei. După care, brusc, consiliul de administrație și AGA s-au hotărât că au 7 milioane de euro de aruncat la gunoi sau de dat cuiva.”

Practic, conducerea Loteriei a decis să cumpere încă 2.000 de POS-uri, în contextul în care are deja în sediile sale unele care pot face același lucru.

Sorin Constantinescu, expert în jocuri de noroc: „Loteria are în chioșcurile ei, în agenții, niște aparate de la Novomatic ca cel din spatele meu. Aceste aparate sunt conectate la un calculator care se află pe deskul de vânzare. Acel calculator la care sunt conectate VLT-urile suportă să fie conectate și jocurile 6/49 și lozuri răzuibile și așa mai departe. Deci, nu ai nevoie de un al doilea calculator, pe 7 milioane de euro, când tu îl ai deja gratis la tine în agenții.”

Concret, aparatul în care se înregistrează câți bani intră și ies din aparatele de videoloterie poate prelua și informațiile legate de câte bilete și câți bani se joacă la loto. Aceste informații sunt publice pe site-ul Novomatic. Dacă ar fi acceptat oferta Novomatic, Loteria nu ar mai fi cheltuit bani pe instalare și configurarea noilor aparate, lucruri pe care ar fi putut să le facă cu proprii angajați.

Sorin Constantinescu, expert în jocuri de noroc: „Știu că Loteria și-a dezvoltat propriul soft, are propriul server acolo și nu se justifică sub nicio formă banii respectivi.”

În concluzie, Loteria ar fi putut cheltui doar jumătate de milion de euro, pe cele 2.000 de terminale noi, pe care să le conecteze în POS-urile de la VLT-uri.

Sorin Constantinescu, expert în jocuri de noroc: „Foarte mulți bani, adică câteva milioane de euro, se duc pe mentenanță, adică pe montatul acestor calculatoare în fiecare din cele 2.000 de agenții care sunt împrăștiate pe tot teritoriul țării, prin toate satele, prin toate orașele.”

Directorul general al Novomatic România, Adrian Georgescu, a fost contactat pe acest subiect și telefonic și pe email de către Digi24, dar a refuzat să ne răspundă.

„CNLR nu are cunoștință de o astfel de propunere venită din partea Novomatic." Sursa - Conducerea Loteriei Române

La doar 45 de ani, fostul șofer al chestorului Voicu a adunat o avere de invidiat.

Șeful Loteriei și-a trecut în declarația de avere șase terenuri, în cele mai râvnite zone din România - Predeal, Corbeanca, Balotești, Tunari și Gruiu. Deține împreună cu soția sa trei apartamente în București, o casă de vacanță la Predeal și o casă în Tunari. Conduce 3 autovehicule de lux - un Audi A3, o Toyota RAV 4 și un SUV Dacia Duster. Are bijuterii din aur și pietre prețioase de 7.000 de euro și tablouri și obiecte de artă de 10.000 de euro. Are depozite la bănci de aproape 40.000 de euro, 15.000 de dolari și peste 122.000 de lei. A împrumutat firma soției cu peste 780.000 de lei.

Actuala achiziție de terminale continuă seria unor contracte păguboase pentru Loteria Națională, care în ultimii 24 de ani au facut o gaura companiei de peste un miliard de euro. În loc ca acești bani să ajungă la bugetul statului, pentru activități caritabile, au ajuns în conturile unor băieți deștepți. Toate instituțiile de control ale statului, care au luat la puricat contractele Loteriei, au ajuns la concluzie că cele mai păguboase contracte au fost cele parafate cu grecii de la INTRALOT. Actualul sistem loteristic care urmează să fie schimbat a fost cumpărat în 1993 de la INTRALOT printr-un contract parafat de fostul director al Loteriei, Nicolae Cristea. Atunci nu s-a organizat o licitație, ci a fost o atribuire directă. În loc să se stabilească un preț fix al achiziției, Nicolae Cristea a preferat să dea grecilor un avans de 1,5 milioane de dolari și un procent de 8% din încasările lunare, pe o perioadă de 10 ani. Un raport al Corpului de Control al Guvernului din 2003, condus la acea vreme de Victor Ponta, arată că în perioada 1993 - 2003, Loteria a plătit grecilor 46 de milioane de dolari pentru sistemul informatizat.

Un contract și mai păgubos a fost cel pentru slot-machine-uri, unde Loteria a plătit INTRALOT lunar, în primii 3 ani, 85% din încasări. Ulterior, procentul a scăzut la 70%. Cele două contracte au fost prelungite în 2003 de către Nicolae Cristea pe încă 10 ani, în aceleași condiții.

Liliana Mincă, fost director general al Loteriei: „Eu cred că nu există o monitorizare reală din partea unicului acționar al Loteriei și mă refer la Ministerul Finanțelor și când spun Ministerul Finanțelor mă refer la membrii Consiliului de Administrație și din AGA.”

După expirarea contractului cu INTRALOT, în loc ca Loteria să organizeze licitație pentru un nou sistem loteristic, fostul ministru al Finanțelor, Ioana Petrescu, a prelungit în 2014 contractul cu grecii prin 3 ordine de ministru. Cele 3 ordine ar fi păgubit bugetul companiei cu 12 milioane de dolari, motiv pentru care procurorii DNA au demarat o anchetă după publicarea investigației de către Digi24. Ministra Ioana Petrescu a refuzat atunci să ne ofere explicații.

În ultimii 24 de ani, mai mulți oameni politici au încheiat afaceri profitabile cu Loteria - Dinu Patriciu, Dumitru Dragomir și George Copos. Ultimul chiar a fost condamnat la închisoare cu fostul director Nicolae Cristea, pentru vânzarea a 38 de spații comerciale prin interpuși, fără a mai plăti impozite statului.

Ultimul mare contract încheiat de Loterie a fost în octombrie 2013 cu firma Novo VLTech Solutions SRL, reprezentanta în România a companiei Novomatic din Austria. Contractul a fost atribuit fără licitație și viza instalarea a 10.000 de VLT-uri în sediile Loteriei, care vor fi exploatate cu împărțirea 50%-50% a câștigurilor. Contractul are o clauză care spune că Loteria va încasa anual din acest contract 75 de milioane de euro, cu condiția ca în cele 2.000 de sedii ale companiei să funcționeze 10.000 de aparate. În cei 4 ani de funcționare a contractului, clauza de 75 de milioane de euro nu a putut fi activată de Loterie, deoarece managerii companiei nu au reușit să pună în funcțiune toate cele 10.000 de aparate din contract.

Sorin Constantinescu, expert în jocuri de noroc: „În contract spune clar: garanția de 75 de milioane va fi în vigoare, când ei vor avea 10.000 de terminale. Nu au fost în stare să pună la dispoziția Novomaticului spații ca să poată să pună 10.000 de aparate.”

Liliana Mincă, fost director general al Loteriei: „Cei care au condus Loteria la momentul când s-a semnat contractul nu au pus condiții reale în acele contracte. Eu vă spun din proprie experiență că în actualele sedii ale Loteriei nu încap 10.000 de terminale. Maxim 6.000 și ceva de terminale.”

În momentul încheierii contractului cu Novomatic, directorul general al Loteriei era Adrian Mișu Manolache. El a fost contactat de Digi24, dar nu a dorit să ne ofere un punct de vedere.

Deși a semnat un contract în 2013 prin care trebuie să-i intre în conturi cel puțin 75 de milioane de euro anual, doar din aparatele de video-lotery, Loteria Națională a avut profit în ultimii cinci ani de aproape 77 de milioane de euro. În 2015, a avut un record negativ, cu un profit de doar 4 milioane de euro

Toate celelalte loterii din Europa au profit mult mai mare decât Loteria Națională, pentru că au un management mult mai bun, mult mai performant și acolo se fură mult mai puțin.

Sorin Constantinescu, expert în jocuri de noroc: „Ungurii care au zece milioane de locuitori au făcut anul trecut 200 de milioane de euro profit și noi am făcut 7 milioane, ca să faceți o comparație. Ei nici măcar nu au păcănele. Au 5.000 de agenții, cât e Ungaria de mică, iar noi avem 2.000 de agenții. (...) Marea Britanie a avut anul trecut aproape două miliarde de euro profit cu 600 de angajați și noi avem 3.000 de angajați și am făcut 7 milioane.”

Experții în jocuri de noroc susțin că la conducerea Loteriei Naționale trebuie numiți manageri cu experiență în domeniu, iar implicarea politicului în deciziile companiei să dispară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Benjamin Netanyahu Foto: Profimedia
„O decizie antisemită”, acuză Netanyahu, după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...