Zeci de kilometri de conducte şi de țeavă dezafectată numai bune de furat. Atât a mai rămas din Întreprinderea de Piese Radio și Semiconductori Băneasa, fosta producătoare de piese electronice cu echipamente de înaltă precizie. Astăzi este istorie.
„IPRS Băneasa a fost vârful!”, spune Ioan Avram, ministru al industriei în perioada comunistă.
Până în anii 80, fabrica avea 6.000 de angajați și 15 hectare de teren, la marginea pădurii Băneasa de lângă Bucureşti şi trăia din exporturi.
„În 84 practic nu făceam faţă la ce solicitări aveam pentru Hong Kong de diode redresoare”, povestește Iosif Lingvay, fost inginer la IPRS Băneasa.
După Revoluţie, statul român nu mai investeşte nimic, încep concedierile, iar fabrica rămâne fără comenzi. În 2002, are 4 milioane de euro datorii. Este privatizată şi o cumpără firma Ogharit, controlată de omul de afaceri sirian Omar Hayssam.
„Sigur că a fost un jaf şi este un jaf cunoscut de toată lumea, mascat cum e mascat şi astăzi”, susține Ioan Avram.
Omar Hayssam plăteşte pentru IPRS Băneasa circa 200.000 de euro, cât o maşină de lux. Imediat, se descoperă că folosise acte false. Dosarul se plimbă zece ani din instituţie în instituţie şi într-un final se întoarce tot de unde plecase, adică la DNA.
„Trebuia plimbat aşa ca să îşi piardă urma”, spune Marius Epure, avocat Elmefa Group.
În 2007 instanţele anulează contractul de privatizare şi IPRS Băneasa intră în insolvență, cu un patrimoniu sărăcit. Mai păstrează doar 9,4 de hectare de teren din cele peste 14 din anii 80. IPRS Băneasa mai înseamnă astăzi datorii de peste 6 milioane de euro și două dosare penale, ambele realizate cu ajutorul angajaților statului român.
Urmăriți întreaga poveste a devalizării IPRS Băneasa, la Jurnalul de Seară, astăzi, de la ora 21:00.