Statul a dat, statul a luat şi, în final, toata lumea a pierdut. Aceasta este, pe scurt, povestea privatizării Societaţii Naţionale Tutunul Românesc: decizii controversate care au schimbatdestinul companiei. O industrie care a adus la bugetul statului sute de milioane de euro trăieşte într-un prezent al ruinelor.
„Tutunul Românesc a fost fumat cu filtru cu tot. S-a inchis. S-a terminat”, afirmă Vasile Duţă, director general la Societatea Națională a Tutunului Românesc.
În anul 2000, Ministrul Agriculturii scoate prima dată la vânzare SNTR. Societatea a avut, însă, nevoie de trei încercări de privatizare pentru a rămâne, în anul 2004, în proprietatea omului de afaceri Ioan Niculae. După 2005, statul a devenit, însă, din partener, adversar ANAF a pus sub sechestru toate bunurile sunt sub sechestru, iar producția nu are nici o șansă de a fi repornita în curând. Ioan Niculae se pregătește să ceară despăgubiri pentru blocarea activității SNTR și devine, astfel, cel mai bogat român care se consideră victima statului.
„A fost acea ofensivă fantastică împotriva lui Niculae care a luat Tutunul Românesc. Am câștigat, iar de doi ani de zile statul român refuză să pună în aplicare o hotărare definitivă și irevocabilă a Curții Supreme de Justiție”, declară Ioan Niculae.
„Echipa care s-a ocupat de privatizare s-a jucat de-a privatizarea. S-au manipulat dispoziţii ale legii de la momentul respectiv. S-au folosit persoane interpuse. S-au simulat nişte procese, nişte proceduri”, susține Gheorghe Piperea, profesor de drept comercial.
În timp ce Ioan Niculae se bate în justiţie cu statul român, fabricile de ţigarete mor una după alta. La București, Târgu Jiu și Sfântu Gheorghe, oamenii au fost concediaţi iar din vechile fabrici au rămas doar ruine.
Ce şanse mai are industria românească de tutun să fie resuscitată aflaţi astăzi, de la ora 20:00, la Jurnalul de seară.