Înainte de Revoluţie cuvântul şomaj nu exista în vocabularul oamenilor din Reşiţa. Marile combinate siderurgice şi industria constructoare de maşini aveau zeci de mii de angajaţi din oraş şi din împrejurimi.
Caterina Ledrer, reporter Digi24: „Înainte de 1990 Uzinele Constructoare de Maşini Reşiţa reprezentau cel mai are angajator. Aici munceau 15.000 de oameni. Acum, după 27 de ani, societatea, aflată în insolvenţă, a rămas cu puţin peste 1.600 de angajaţi, mare parte dintre ei fiind în şomaj tehnic.”
„Nu era şomaj, pentru tineret era ok. Acum, mai mult pe dincolo lucrează.”
S-a ajuns în această situaţie în urma privatizării marilor uzine, încheiate cu abandonarea după care investitorii nu au mai pompat bani în dezvoltarea producţiei. Aşa că încet, dar sigur, industria a devenit istorie. În aceste condiţii, oamenii au rămas cu amintirea zilelor bune.
„Toată lumea trebuia să muncească, dacă nu aveai un loc de muncă te simţeai stânjenit.”
***
„Eu lucrez în străinătate. Cum era când funcţiona uzina? Era bine. Soţul meu lucrează la UCMR, nu are de lucru, stă acasă pe 75 la sută.”
Potrivit datelor oficiale, rata şomajului din Reşiţa e una foarte scăzută: 1,13 la sută. În realitate, cifra este alta o recunosc chiar reprezentanţii Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de muncă.
Carla Goagă, purtătorul de cuvânt al AJOFM Caraş-Severin: „De fapt această rată este mult mai mare dacă ne raportăm la numărul de persoane din localitate care nu au un loc de muncă. Angajator mare nu există. Sunt foarte multe firme care oferă câte 5, maxim 10 locuri de muncă vacante.”
Autorităţile locale au încercat să frâneze derapajul. Au construit un parc industrial în care, din 2009, nu a venit niciun investitor.
Ioan Crina, viceprimarul municipiului Reşiţa: „Avem acolo facilităţi foarte bune, începând de la utilităţi, tot ce înseamnă energie, apă, gaz, canal, şi un preţ foarte mic al concesiunii, în jur de 0,35 euro pe metru pătrat pe an.”
La nivelul întregului judeţ Caraş-Severin, rata şomajului este de 3,63 la sută, cea mai ridicată din Vestul României.