Unul dintre drumurile principale care leagă Transilvania de sudul României trece prin inima oraşului Râmnicu Vâlcea. Cu toate că mii de oameni traversează zilnic oraşul, prea puţini se opresc să-l descopere.
„Turiștii, nu... Fiind oraș, nu, este mai mult de tranzit, nu stau in oraș, nu au ce sa viziteze in oraș, este devastat...”, spune Mihaela Găgeanu, managerul unei pensiuni.
Deşi e situat pe malul Oltului, iar Parcul Naţional Cozia e la mică distanţă, Râmnicu Vâlcea are, anual, doar 50 de mii de vizitatori. De cinci ori mai puţini decât Sibiul, dincolo de munţi.
Atracţiile oraşului, clădirile sale vechi şi frumoase, monumente istorice şi arhitectonice, s-au pierdut din cauza dezinteresului autorităților locale pentru restaurare.
„Vorbim despre un oraș, Râmnicu Vâlcea, cu vestigii medievale, însă centrul acesta, clădirile vechi de secol XVIII-XIX au dispărut practic, au fost măturate, demolate pentru a se construi blocuri”, spune Florin Epure, directorul Direcției Județene pentru Cultură Vâlcea.
Când vorbim de Râmnic ca municipiu, în comparație cu restul județului, cu marile mănăstiri, așezămintele monahale, cu stațiunile, atunci municipiul pierde din strălucirea aceasta.
Doi dintre foştii primari de Râmnicu Vâlcea au fost condamnaţi pentru corupţie în ultimii ani. Mircia Gutău a fost eliberat condiţionat în 2011, iar Emilian Frâncu în urmă cu doar câteva zile. Primul se gândeşte să şi candideze din nou la primărie în acest an.