Cum ar arăta orașul ideal al României

Data publicării:
oras crop

Începem cu Craiova, orașul care a găzduit prima ediție din campania dedicată alegerilor locale din acest an. Am ales din capitala Olteniei Centrul Vechi și Parcul Romanescu.

Încă de pe vremea trăsurilor, craiovenii erau obligați să se ferească de mijloacele de transport în Centrul Vechi. Acum este o zonă complet pietonală.

Poate nu este cel mai frumos sau mai încărcat de istorie centru istoric din România, dar schimbarea radicală pe care a cunoscut-o în ultimii ani îl recomandă pentru schița orașului nostru.

Parcul Romanescu a fost creat după proiectul unui arhitect francez, premiat cu medalia de aur la expoziția mondială de la Paris din anul 1900.

Parcul este unul dintre cele mai mari din Europa de Est. Are un castel, un pod suspendat, un heleșteu, un amfitreatru şi un hipodrom.

Considerat bijuteria Craiovei, parcul Romanescu este reabilitat în cadrul unui proiect european în valoare de 11 milioane de euro.

La Iaşi, am descoperit o zona unică în România, în care istoria se imbină cum nu se poate mai bine cu prezentul.

De o parte este clădirea impunătoare a Palatului Culturii din Iași. In cealaltă parte este o zonă comercială și, chiar dacă pare paradoxal, se potrivește perfect în peisajul de aici.

Între ele, o oază verde, ce a devenit în scurt timp locul preferat pentru relaxare atât de localnici, cât și de turiști. Din Iași am ales și zona universitară a orașului nostru.

Cartierul Copou este cea mai cautată zona rezidențială din Iași. Aici sunt mai multe universități, mai multe campusuri, o grădina botanică, un stadion și teiul lui Eminescu.

Orasul al cărui simbol a fost mereu imaginea preferata a amatorilor de fotografie ajunsi pe litoralul romanesc este, desigur, Constanţa.

Casinoul din Constanta a fost inaugurat în anul 1910, însă de ani de zile sta în paragina aici la malul marii.

Luna trecută a început a treia licitaţie pentru renovarea clădirii. Dar a fost repede suspendată, din cauza unei contestaţii. Clădirea are nevoie de lucrări ample pentru a reintra în circuitul turistic. Un circuit a cărui vedetă estivală este Mamaia.

Plaja din Mamaia este cea mai mare de pe litoralul romanesc, avea 8 km inainte ca statiunea sa se extinda spre nord.

Cu sute de mii de turiști în fiecare vara, Mamaia este polul distracției, dar și o sursa de venituri pentru bugetul local. Din orașul ideal nu putea lipsi Dunărea.

Faleza din Galați este cea mai lungă de pe cursul Dunării. Are 4 km și se întinde de la bac până la Palatul Navigației.

Faleza este locul de promenada ideal, cu multă verdeață, dar și restaurante plutitoare. Nu departe, găsim o construcție cum nu sunt multe în România.

Turnul de televiziune din Galați are 110 metri înălțime și a fost inaugurat în 1978. La o înălțime de 86 de metri este un restaurant. Acolo, edificiul are un diametru de 14 metri.

Turnul a avut mai multe roluri de-a lungul timpului. Inclusiv militar, fiind folosit pentru supravegherea Dunării și a împrejurimilor. Nici muntele nu lipsește din orașul nostru.

Poiana Brașov este poate cea mai vestită stațiune turistică din România. Spunem asta pentru că este atestată documentar pentru prima dată în 1427, iar în 1895 au fost aici primii schiori, potrivit documentelor existente.

Are un domeniu schiabil de 80 de hectare, cu 12 pârtii de schi, patinoar, trasee de drumeție și o infrastructură hotelieră de excepție. Din Brașov am decupat și o zonă cu totul specială.

„Scheii Brașovului sunt un cartier cu totul și cu totul aparte. Straduțe înguste, case vechi, totul ca odinioară. Sunt însă și câteva pensiuni, construite în ultimii ani, precum și un hotel, chiar aici, aproape de Piata Unirii, unde ne aflăm. Lângă Piața Unirii este și Biserica Sfântul Nicolae, atestată documentar pentru prima dată în 1292. În curtea bisericii este și prima școală românească.

Zidită în 1495 şi reclădită în 1760, clădirea găzduieşte acum un muzeu, cu peste 4.000 de cărţi vechi şi peste 30.000 de documente.

Ceva mai la vest, un mic colegiu iezuit din 1581 s-a transformat peste secole într-o universitate cu 40.000 de studenţi.

Universitatea Babes Bolyai a fost înființată în 1872 și este cea mai bine cotată instituție de învățământ superior din România.

Şi din perspectiva sportului, Cluj-Napoca este unul dintre cele mai importante oraşe din România. Are echipe la toate disciplinele, inclusiv două cluburi de fotbal înfiinţate la începutul secolului trecut.

Suntem în locul cu cea mai modernă infrastructura sportivă din România. În spatele meu este Cluj Arena, un stadion de categorie elite, cu peste 30 de mii de locuri. Alături este Sala Polivalentă din Cluj Napoca, o sală multifuncțională. Are 7200 de locuri pe scaune, iar în cazul unui concert poate găzdui 10 mii de oameni. 

Ceva mai puţine locuri, dar o istorie mult mai încărcată are teatrul care a găzduit recent Gala Uniter.

Teatrul din Oradea a fost inaugurat în anul 1900. Ceea ce este extrem de interesant este faptul că întreaga construcție a durat doar 15 luni.

Şi mai puţin cunoscut este faptul că, în 1464, Oradea era locul unde se potriveau „ceasurile” din întreaga lume.

Aici a fost timp de două secole primul observator astronomic din Europa. Până în 1667, a fost meridianul zero al lumii.

Rămânem la capitolul superlative pentru unul dintre simbolurile Banatului.

Catedrala mitropoliteană Timișoara este cea mai înaltă biserica din România. Cea mai mare dintre cele 11 turle are 90 de metri și jumătate.

Pentru a închide cercul, al 16-lea loc ales pentru oraşul românesc ideal este un alt centru vechi, însă mult diferit de cel din Craiova.

Timișoara are trei piețe despărțite de doar câteva sute de metri. Prima este piața Victoriei, fosta piață a Operei, unde a început revoluția din decembrie 1989. Piața libertății este fără îndoială cea mai veche din Timișoara. Aici era centru orașului medieval. Piața Domului a fost rebotezată după ce trupele românești au poposit aici în 1919.Acum este piața Unirii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce să oprești Wi-Fi-ul întotdeauna pe timp de noapte…
Digi FM
Imagini şocante în noaptea de Revelion. Un şofer a fost filmat în timp ce se învârte cu maşina într-un sens...
Pro FM
Fostul bodyguard al lui Whitney Houston, tentat să „renunțe la tot” de dragul cântăreței: „Siguranța ei era...
Film Now
A divorțat, iar acum iubește din nou. Fratele lui Ben Affleck, surprins alături de partenera lui mai tânără...
Adevarul
Daniel David îi răspunde lui Călin Georgescu: „Sunt surprins că un om al păcii caută, de fapt, războiul”
Newsweek
Pensia pe ianuarie intră pe card cu întârziere. Casa de pensii anunță care e motivul
Digi FM
România, inclusă de CNN printre cele mai bune locuri de vizitat în 2025. Cum este descrisă destinaţia...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Kevin Sorbo, protagonistul serialului Hercule, spune că a fost pus pe "lista neagră" de la Hollywood din...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025