Clădirile istorice şi centrele istorice nu sunt prioritate pentru primari

Data publicării:
cazinou constanta-1

IAŞI:

Palatul Braunstein este una din cele două clădiri construite la sfârşitul secolului al XIX-lea care mai există în centrul Iaşiului. După naţionalizarea din 1948, încăperile palatului au fost transformate în apartamente sociale. Acum, clădirea este acoperită cu o pânză pe care se poate vedea cum a fost cândva monumentul.

De-a lungul timpului, Palatul Braunstein a fost hotel, bancă şi sediu pentru diverse partide politice. După 1989, clădirea a fost retrocedată, apoi răscumpărată de autorităţile locale contra sumei de 1,5 milioane de lei, de la moştenitorii proprietarului Adolf Braunstein. La parter, încă mai funcţionează o galerie de artă, chiar dacă, din 2010, de pe clădire au început să cadă bucăţi mari de tencuială.

Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al primăriei municipiului Iaşi: „În acest moment, imobilul este gol, nu este locuit. Soluţia fondurilor europene a fost cea mai la îndemână”.

Pentru ca Palatul Braunstein să fie salvat este nevoie de cel puţin cinci milioane de euro.

CONSTANŢA:

Cazinoul din Constanţa are aproape 106 ani. În timpul Primului Război Mondial, clădirea a fost transformată în spital de campanie. Pe vreme de pace, cazinoul a atras lumea bună din Europa, care venea pe litoralul românesc pentru mare, soare şi jocuri de noroc. În 1987 a fost făcută însă ultima investiţie.

În2004, după ce o bucată de tavan a căzut chiar în timpul unei şedinţe a consiliului local, aleşii au decis că trebuie abandonată clădirea. Primăria n-a scos din buzunar un leu pentru lucrări de întreţinere.

Grandioasa construcţie art nouveau a fost pasată de la municipalitate la Ministerul Turismului şi invers. În 2007, Cazinoul a fost concesionat unei firme care însă nu a făcut investiţiile plănuite. După alţi şapte ani, cazinoul a fost preluat de Compania Naţională de Investiţii. Licitaţiile organizate pentru refacerea clădirii au fost contestate mereu de firmele care au pierdut. Procedura a fost reluată abia în luna mai a acestui an.

Liviu Tramudana, purtător de cuvânt al Primăriei Constanţa: „Iar au fost nişte contestaţii. în momentul de faţă, totul este blocat”.

În 1910, construcţia cazinoului, inaugurat atunci de regele Ferdinand, a costat un milion de lei, iar refacerea este evaluată la 32 de milioane de lei.

CLUJ:

Abia după ce bucăţi din faţade au căzut şi ministrul culturii a pus piciorul în prag, municipalitatea din Cluj-Napoca a găsit o soluţie ca să-i oblige pe proprietari să-şi repare faţadele - dacă nu fac asta, vor plăti un impozit de cinci ori mai mare pe clădiri.

Oana Buzatu, purtător de cuvânt Primăria Cluj-Napoca: „În fiecare an fiscal această reabilitare trebuie să înceapă până cel târziu pe 30 noiembrie astfel încât pentru anul următor fiscal să evite supraimpozitarea cu 500%”

Arhitecţii spun că doar în centrul istoric al oraşului au fost identificate 558 de clădiri în diverse stări de degradare.

CRAIOVA:

Reabilitarea centrului istoric al Craiovei a însemnat doar zugrăvirea faţadelor, fără să se fi intervenit pentru consolidarea clădirilor. Proiectul de modernizare, în valoare de aproape 17 milioane de euro, prevedea o zonă pietonală cu străzi pavate cu granit, mobilier stradal cu design de epocă, felinare, fântâni şi statui.

De imobilele monumente istorice s-au ocupat proprietarii, care au fost somaţi de municipalitate să reabiliteze faţadele clădirilor vechi.

Radu Ionescu, preşedinte al Uniunii Arhitecţilor Oltenia: „Casele astea sunt case bătrâne, dar se pare că aşa cum bănuim că ar exista un pericol, avem şi bănuiala că au fost bine făcute”.

BUCUREŞTI:

Dezastrul de la Colectiv aproape că a golit centrul vechi al Bucureştiului. Comercianţii au fost obligaţi să ia măsuri pentru siguranţa clienţilor. Unii au investit bani în reabilitări, alţii şi-au închis afacerile care funcţionau în clădiri încadrate în prima clasă de risc seismic.

Octav Dura - preşedintele Asociaţiei Investitorilor din Centrul Vechi: „În Centrul Vechi sunt undeva în jurul a 200 de locaţii de food şi înseamnă că undeva la 20-30 de afaceri au încetat”.

Un milion de turişti trec anual prin Bucureşti şi cheltuiesc aici aproape 150 de milioane de euro. Centrul Vechi este cel mai vizitat loc din Capitală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Amazon s-a dus la Ilie Bolojan și a cerut trei lucruri banal de complicate pentru România de 35 de ani...
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Pro FM
Sylvia Sîrbu, viața la ani buni după trupa ASIA și divorțul de Andrei Ștefănescu. Cu ce se ocupă: Am 3...
Film Now
Salma Hayek a publicat poze din anii '90, în care apare fără haine, și a stârnit reacții cu nemiluita. 1,3...
Adevarul
Ucraina riscă să intre pe nisipuri mișcătoare. Ce semnificație au mesajele contradictorii ale administrației...
Newsweek
7.500.000$, pregătirea unui pilot de vânătoare. Mai scump decât greutatea lui în aur
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Digi World
Cum s-a schimbat corpul unui bărbat care a mâncat câte 30 de ouă pe zi timp de o lună. Rezultatele...
Digi Animal World
Momentul emoționant în care un câine află că stăpâna sa este însărcinată. Imaginile inedite fac furori pe Tik...
Film Now
Cum arată viața lui Richard Gere de când s-a mutat în Spania. Soția lui a făcut publice imagini rare pe...
UTV
Reacția lui Alexandru Ciucu după dezvăluirile Alinei Sorescu despre mariajul lor. „Nu înțeleg de ce trebuie...