Domnul Ștefănescu are 10 hectare de teren agricol, date în arendă. Anual, primește o tonă de grâu pe hectar. Se întreabă dacă n-ar fi mai profitabil să lucreze singur terenul.
Dacă va continua să cultive grâu, va ieși cel mai probabil pe pierdere. Însă dacă solul și locul îi permit să pună culturi cu valoare adăugată mai mare - legume sau livadă - are toate șansele să-și multiplice câștigurile.
Există două moduri de-a calcula productivitatea. Rezultatele sunt complet diferite. Culturile de cereale, mecanizate și pe suprafețe mari, avantajează productivitatea muncii. Un singur om cu un tractor poate lucra 100 de hectare. Dacă n-are atât teren, rămâne cu foarte mult timp liber.
La o cultură cu valoare adăugată mare, unde trebuie mai multă muncă manuală, pentru aceleași încasări este nevoie de doar 10 hectare.
Însă numărul de angajați este 10 - unul pentru fiecare hectar.
Deci productivitatea terenului crește de 10 ori în timp ce productivitatea muncii scade de 10 ori.
Dacă domnul Ștefănescu vrea să devină agricultor, trebuie ori să mai cumpere teren ori să dea anunțuri de angajare.