23 august 1944, confiscat de comuniști, explicat la Digi24

Data publicării:
Elena Tanase

Noua serie a campaniei „1989. Anul care a schimbat lumea" este dedicată zilei de 23 august, moment istoric falsificat de propaganda comunistă. Vineri se împlinesc 75 de ani de la lovitura de palat din 23 august 1944 prin care regele Mihai a retras România din alianţa cu Hitler şi a implicat armata română în războiul contra nazismului.

Redirecţionarea efortului militar românesc a furnizat unul dintre cele mai puternice argumente pentru recăpătarea Transilvaniei de Nord şi a dus la scurtarea celui de-al doilea război mondial în Europa cu şase luni. În vremea comunismului, 23 august a devenit sărbătoare naţională şi este evenimentul istoric care a suferit cea mai profundă distorsionare propagandistică, dintre toate zilele memorabile ale istoriei recente. 

Realizatoarea campaniei „1989. Anul care a schimbat lumea", Elena Tănase, propune telespectatorilor o abordare factuală şi concretă a evenimentelor. Ce s-a întâmplat, de fapt, la 23 august 1944? Care era contextul politic şi militar? Care sunt personajele principale ale dramei? Care au fost efectele directe loviturii de la 23 august? Sunt câteva din întrebările esenţiale la care vor răspunde istorici şi cercetători specializaţi. Alte „capitole" ale ediției de săptămâna aceasta vor explica felul în care, în deceniile de comunism, rolul principal al regelui Mihai, al diplomaţilor români din marea aristocraţie şi al liderilor ţărănişti şi liberali a fost trecut sub tăcere şi mecanismele propagandei de stat care a proclamat un aşa-zis „rol conducător" al Partidului Comunist Român într-o „insurecţie armată", în fapt inexistentă. Cum a fost posibil ca PCR să îşi atribuie toate meritele şi să distorsioneze informaţia în asemenea măsură încât autorii reali să nu mai fie nici măcar menţionaţi? O întrebare al cărui răspuns este extrem de actual şi astăzi, în contextul avalanşei de știri false. 

Un alt subiect al seriei din luna august va fi problema ocupaţiei sovietice a României, finalizată după 23 august 1944, punctul de plecare al comunizării ţării şi a unei serii de falsuri şi calomnii cu mare impact politic după Revoluția din 1989.

Proiectul editorial „1989. Anul care a schimbat lumea" se va încheia în luna decembrie, când se împlinesc 30 de ani de la căderea comunismului, cu un documentar despre Revoluţia Română din 1989.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Fenomenul care sfidează logica, Timp Negativ: Descoperirea despre natura realității care...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Loredana Groza, în bustieră și colanți mulați, la sală. Mândră de siluetă și abdomen, și-a făcut câteva...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Cât de sigură mai e România într-o Europă a atentatelor. Ce recomandă SUA. Expert: „Mai repede corupi un...
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
10 ani de la moartea lui Joe Cocker. Vocea răgușită l-a făcut unul dintre cei mai distinctivi vocalişti ai...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Imagini inedite cu un cerb care se bălăcește în Parcul Național Bucegi: „Cineva intră în jocul tânărului...
Film Now
Leonardo DiCaprio, apariție rară alături de tatăl său și de Al Pacino. La 81 de ani, George DiCaprio arată...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...