100 de ani de comunism | Soluțiile nemiloase ale lui Troţki

Data actualizării: Data publicării:
lev trotki

Instaurarea regimului bolşevic în Rusia - fapt ce a încheiat Revoluţia Rusă din 1917 - a fost posibilă printr-un stil de conducere hotărât, inteligent şi fără scrupule. Conducerea comunistă nu i-a aparţinut exclusiv lui Lenin, părintele oficial al Revoluţiei. Mintea calculată şi avidă de putere a lui Vladimir Ilici Lenin a fost completată de geniul oratoric şi soluţiile practice şi nemiloase ale lui Lev Troţki, creatorul Armatei Roşii.

Troţki, radical | Bogat, sofisticat, poliglot, cinic

Pe numele său adevărat Lev Davidovici Bronstein, creatorul Armatei Roşii s-a născut în 1879 în Ucraina, într-o familie avută. A făcut şcoala primară la Odessa, în grija unui unchi, un intelectual liberal. Şi-a continuat studiile în oraşul Nicolaev, unde a frecventat cercuri marxiste clandestine. Student, înfiinţează o nouă mişcare de stânga radicală. Este arestat şi petrece 4 ani de exil în Siberia, de unde fuge sub numele de Lev Troţki. Ajuns la Londra, s-a asociat cu grupul de social-democraţi ruşi unde îl întâlneşte pe Vladimir llici Lenin. Ambii au trăit perioade îndelungate în Occident.

Stelian Tănase, istoric şi politolog: „Troţki este un evreu ucrainean, fiul unui arendaş bogat și el. Mitul cu bolşevicii muncitori, săraci, care fac revoluție împotriva capitalismului este un mit. Bolşevicii, cel puțin cei de la vârf, erau bogați şi erau ori burghezi, ori aristocrați. Lenin, de pildă, este un aristocrat. Alexandra Kollontay este o aristocrată. Dzerjinski este un aristocrat. Povestea cu clasa muncitoare care face revoluţie proletară împotriva capitalismului este o gogoriţă şi un mit al secolului XX, care nu se potriveşte cu realitatea”.

Tandemul Lenin-Troţki, esenţial pentru bolşevici

Relaţiile dintre Lenin şi Troţki erau când tensionate, când reci. Este perioada în care Troţski se plasa mai degrabă printre socialiştii moderaţi, adică aşa-numiţii menşevici.

Citiți și: Cine au fost menșevicii

În 1905, anul primei revoluţii moderne din Rusia, Troţki ajunge la Sankt Petersburg unde se face remarcat în Sovietul Muncitorilor răsculaţi chiar în timpul acţiunilor de protest.

Când ţarul acceptă convocarea Dumei, Troţki este din nou arestat. După o altă detenţie în Siberia, Leon Troţski ajunge mai întâi la Viena şi în Elveţia. Autorităţile franceze, apoi cele spaniole îl expulzează apoi din cauza socialismului său radical.

1913 | Lev Troţki, la Bucureşti şi Mangalia

În august-septembrie 1913, în contextul războaielor balcanice, Troţki se află în România, găzduit la Mangalia, de Cristian Racovski, un radical bogat, finanţator al presei comuniste, viitor lider bolşevic în regiunea Odessa.

Stelian Tănase, istoric şi politolog: „Troţki vine la Bucuresti în calitate de corespondent de razboi, pentru un ziar kievean şi scrie o carte despre România, mă rog, o broșură de 120 de pagini, cu opinii foarte critice despre România. Îl primește și la moșia de la Mangalia, unde Racovski îi face o bună impresie lui Troțki. Racovski a devenit cel mai bun prieten al lui Troțki și destinul lui este marcat de prietenia cu Troțki”.

În timpul Revoluţiei ruse, din februarie-martie 1917, Troţki se afla la New York, unde exista de asemenea un grup bolşevic.

Iulie 1917| Prima tentativă de lovitură de stat

Revenit la Petrograd după abdicarea ţarului, se împacă cu Lenin, iar în iulie, bolşevicii încearcă fără succes să preia puterea. Lenin se deghizează şi fuge din Rusia, iar Troţki este închis. Imprudent, premierul Alexander Kerenski îl eliberează, iar Troţki devine în septembrie preşedintele Sovietului Muncitorilor şi Soldaţilor, organismul cel mai activ al Revoluţiei Ruse.

Datorită talentului de orator al lui Troţki, Comitetul Militar Revoluţionar a fost acceptat ca fiind organism al revoluţionarilor de toate orientările. În fapt, era un comando bolşevic croit cu scopul precis de a lua în forţă Puterea.

6-7 noiembrie 1917 | Puciul bolşevic de la Petrograd

Fapt crucial, pe 25 octombrie/ 7 noiembrie 1917 stil nou, Lev Troţki a convins Sovietul că miniştrii cabinetului Kerenski au fost arestaţi, aşa cum proclamase public Lenin. În fapt, la Palatul de Iarnă nu se întâmplase nimic, trupele bolşevice ezitau să atace chiar şi paza precară a clădirii. Avea să se întâmple abia în urma minciunii lui Lenin, livrate de Troţki.

7 noiembrie 1917 | Primul guvern comunist din lume

În aceeaşi seară, bolşevicii au alcătuit un guvern numit Consiliul Comisarilor Poporului, în frunte cu Lenin. Era primul guvern comunist din istorie. Primele decizii au fost decretul asupra pământului, care naţionaliza toate marile proprietăţi funciare şi decretul asupra păcii care anunţa ieşirea din războiul cu Germania şi dreptul popoarelor la autodeterminare. Speriat de presiunile germane, Lenin a mutat capitala de la Petrograd, oraşul occidental ridicat de Petru cel Mare, mai accesibil forţelor germane, la Moscova. Şi-a aşezat biroul în cetatea oriental- medievală a Kremlinului. Troţki s-a întors la Brest-Litovsk să semneze la 3 martie 1918 cea mai umilitoare pace din istoria modernă a Rusiei. Moscova a renunţat la Polonia, Ucraina, ţările baltice şi Transcaucazia.

Dar misiunea principală a bolşevicilor - comunizarea Rusiei abia începea. Armata şi elitele conservatoare şi liberale ale Rusiei nu erau dispuse să-şi lase ţara şi soarta pe mâna unor aventurieri cinici. Lovitura din noiembrie 1917, prezentată ulterior de propaganda sovietică drept Revoluţie, a fost startul unui război civil devastator. Ţarul Nicolae al II-lea şi întreaga sa familie au fost ucişi la Ekaterinburg. Cruzimea era menită să taie orice cale de revenire la monarhie, dar să arate şi bolşevicilor că nu există drum înapoi. Ia naştere Armata Roşie.

Cosmin Popa, istoric spaţiul ex-sovietic: „În privința Armatei Roșii, creatorul armatei roșii e Troțki - a venit cu ideea folosirii masive a foștilor specialiști imperiali militari care a permis să pună repede în picioare o armată bine pregatită, capabilă să ţină piept unui front extrem de larg, în condițiile incapacităţii trupelor aliate de a-şi coordona eforturile împotriva regimului bolşevic.”

1918-1921 | Război civil în fostul Imperiu

În mare parte, Armata Roşie a fost alcătuită prin şantaj. Folosindu-se de pârghiile statului capturat, bolşevicii au mobilizat în primul rând ofiţeri ale căror familii se aflau în zonele pe care le controlau, transformându-le rudele în ostatici. Disciplina, extrem de strictă, presupunea execuţia în caz de dezertare. Controlul resurselor de hrană a strâns şi mai mult rândurile.

Natalia Mujennikova, Centrul Cultural Rus: „Vorbim de februarie 1918, armata rusă, încă neconstituită, avea doar 300.000 de oameni înrolați în armată. În noiembrie, deja 800.000, iar la sfârșitul anului 1919, 3 milioane. În timp ce Armata Albă, la sfârșitul lui 1919, avea doar 500.000 de oameni. Este o diferență foarte mare dintre armate.”

1918-1921 | Război civil în fostul Imperiu

Vreme de trei ani, populaţia a suferit cumplit nu numai din cauza violenţei războiului, ci şi din cauza naţionalizării fabricilor şi pământurilor.

După 1924 | Conflict deschis Stalin-Troțki

În 1921, bolşevicii introduc aşa-numita Nouă Politică Economică - NEP, un respiro care a liniştit populaţia. Comunizarea va fi reluată însă după moartea lui Lenin, de Iosif Visarionovici Stalin. Acesta l-a îndepărtat pe Lev Troţski din linia de succesiune la putere, iar în 10 ani l-a transformat în personificarea trădătorului şi a duşmanului de clasă.

1940 | Lev Troţki este ucis în exilul din Mexic

Lev Troţki a murit în 1940 în Mexic, ucis de un fanatic comunist.

Alte materiale din campania Digi24 „100 de ani de comunism” puteți citi AICI.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Programul pe care trebuie să îl folosești mereu la mașina de spălat. Este singurul care nu strică hainele
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Care pensionari iau 375 lei în plus la pensie în decembrie? Cum și când se acordă banii?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Denzel Washington spune că au existat suspiciuni legate de purtarea lui Kevin Spacey cu decenii în urmă...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”