Polipii colonici sunt mici excrescențe care se formează la nivelul colonului. Cum apar și de ce este nevoie de tratament
Data publicării:
Polipii colonici sunt mici excrescențe care se formează la nivelul colonului. Cum apar, ce simptome pot da, cum se stabilește diagnosticul și de ce este necesar tratamentul aflăm de la dr. Vlad Simion, medic specialist gastroenterologie.
Polipii colonici sunt întâlniți frecvent și cel mai adesea riscul de complicații pe termen lung este redus. Cu toate acestea, unii dintre ei se pot transforma în cancer dacă nu sunt îndepărtați din timp. Trebuie știut că diagnosticul de cancer colorectal este o complicație serioasă și aproape întotdeauna boala apare prin transformarea malignă a unui polip colonic. De altfel, acesta este tipul de cancer cel mai frecvent întâlnit în România, la ambele sexe.
Din fericire, polipii colonici pot fi descoperiți înainte de a se transforma în cancer cu ajutorul unei investigații endoscopice numite colonoscopie. Această investigație este recomandată periodic tuturor persoanelor după vârsta de 45 de ani, fiind principala metodă de screening pentru cancerul colorectal. În cazul în care medicul descoperă leziuni suspecte în timpul colonoscopiei, poate preleva material pentru biopsie și poate chiar să decidă rezecția leziunilor în cauză, minim invaziv, în cadrul aceleiași proceduri.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro