Atunci când medicii au nevoie de o vizualizare a căilor biliare din interiorul și din afara ficatului, dar și a ductelor pancreatice, există, în principal, două opțiuni importante: ERCP și colangio-pancreatografia prin rezonanță magnetică. Despre aceasta din urmă aflăm mai mult de la Dr. Adrian Dijmărescu, medic primar radiologie-imagistică medicală.
Colangio-pancreatografia RM este o tehnică imagistică neinvazivă recomandată mai ales pacienților cu risc operator crescut, care ar suporta greu o procedură invazivă care necesită anestezie generală, cum este ERCP. Aceasta este o procedură endoscopică a cărei valoare diagnostică este similară, dar care are avantajul față de investigația prin rezonanță magnetică de a permite continuarea investigației diagnostice cu manevre terapeutice.
Sunt mai multe tehnici prin care poate fi realizată colangio-pancreatografia RM, dar acestea sunt în general solicitate de medicul gastroenterolog, oncolog sau chirurg care a recomandat investigația. Este bine de știut că examenul colangio-RM poate fi realizat pe echipamente de 1,5 Tesla, dar cele mai bune rezultate se obțin prin RMN 3 Tesla. Puterea crescută a câmpului magnetic permite obținerea unor imagini cu rezoluție superioară și într-un timp semnificativ mai scurt.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro