Bolile cardiovasculare sunt principalele responsabile pentru îmbolnăviri și pentru decese în populația României. Este bine de știut însă că putem influența principalii factori de risc pentru a preveni aceste afecțiuni, dar putem și să diagnosticăm la timp bolile pentru a preveni complicațiile. Aflăm mai mult de la Dr. Carmen Gherghinescu, medic primar cardiologie și medicină internă.
Dintre afecțiunile inimii și ale vaselor mari, cele mai frecvent diagnosticate sunt boala coronariană ischemică și hipertensiunea arterială. Ischemia coronariană se manifestă adesea prin durere în piept, un simptom care alarmează imediat pacientul. Factorii de risc pentru această afecțiune includ, în primul rând, fumatul, stilul de viață sedentar și regimul alimentar dezechilibrat. Pacienții pot preveni sau întârzia apariția problemelor ischemice urmând un stil de viață activ, cu efort fizic regulat, o dietă săracă în grăsimi și carbohidrați și, desigur, renunțarea la fumat.
În cazul în care boala ischemică a inimii este totuși prezentă, există mai multe modalități prin care pot fi prevenite complicații redutabile precum infarctul de miocard. Astfel, opțiunile includ, pe lângă schimbarea stilului de viață, tratamentul medicamentos, procedurile de cardiologie intervențională și intervențiile chirurgicale de revascularizare a miocardului. După o evaluare amănunțită, medicul cardiolog poate formula direct recomandări de tratament, dar poate propune spre discuție cazurile complexe către echipa inimii.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro