Fibromul uterin este cea mai frecvent întâlnită tumoră benignă a aparatului genital feminin și poate cauza numeroase probleme, mai ales pentru femeile care doresc să rămână însărcinate, dar nu numai. Cum se stabilește diagnosticul și în ce constă tratamentul fibromului uterin aflăm de la Dr. Ingrid Gheorghe, medic primar obstetrică-ginecologie.
În multe cazuri, fibromul uterin poate evolua fără semne sau simptome, fiind descoperit întâmplător la o ecografie efectuată de medicul ginecolog. Este bine de știut, însă, că femeile cu fibrom uterin pot prezenta menstruații abundente și dureroase, precum și sângerări în afara menstruațiilor, durere la contactul sexual, durere localizată în abdomen, în pelvis sau iradiată către spate, dar și alte simptome neplăcute.
Diagnosticul de fibrom este stabilit cel mai frecvent printr-o ecografie realizată de medicul ginecolog, adesea prin ecografie transvaginală. Dacă sunt necesare informații suplimentare, medicul poate recomanda și efectuarea unor investigații suplimentare, precum examenele RMN și CT. Un nivel suplimentar de informații poate obține procedura minim invazivă numită histeroscopie, prin care medicul poate să recolteze mici fragmente de țesut pentru biopsie, poate realiza hemostaza și poate chiar să îndepărteze un fibrom uterin de mici dimensiuni.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro