Rotula este un os important pentru mers, fiind esențial pentru a îndoi și a îndrepta genunchiul. Deși rară, fractura rotulei se poate produce fie prin traumatisme, fie prin contracția bruscă a mușchiului cvadriceps. În aceste situații, pacientul trebuie să ajungă cât mai repede la medicul ortoped, care va indica tratamentul adecvat. Aflăm mai mult despre fractura de rotulă de la Dr. Vladimir Pușcașu, medic primar ortopedie și traumatologie.
Fractura de rotulă se manifestă în principal prin durere intensă la nivelul genunchiului, uneori cu imposibilitatea de a întinde membrul afectat. Local, pot apărea umflarea și deformarea regiunii, precum și învinețirea pielii. La palpare, uneori, se pot simți mai multe fragmente de rotulă, de obicei ca o discontinuitate a osului. În funcție de modul în care s-a produs fractura, nu este exclus ca fractura să fie una deschisă, în care fragmentele osoase despică pielea.
Este indicat ca persoanele care suferă traumatisme ale genunchiului să se adreseze fără întârziere unui Compartiment de Primiri Urgențe. În absența unor îngrijiri prompte, o urgență ortopedică se poate agrava și complica, făcând ca tratamentul să fie mult mai dificil mai târziu. Consultul de ortopedie realizat în urgență și investigațiile imagistice sunt necesare pentru stabilirea corectă a diagnosticului și pentru a orienta medicul ortoped în decizia terapeutică.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro