Sindromul de intestin iritabil este o afecțiune a tubului digestiv care afectează mult calitatea vieții prin dureri abdominale, balonare, diaree și constipație. Care sunt cauzele acestor simptome, cum se stabilește diagnosticul și în ce constă tratamentul aflăm de la Dr. Oana Dolofan, medic primar gastroenterologie.
Diagnosticul de sindrom de intestin iritabil este stabilit de medicul gastroenterolog prin excluderea altor afecțiuni cu manifestări clinice similare. Deoarece în intestinul iritabil nu există modificări structurale ale tubului digestiv, sunt necesare diverse teste și investigații prin care să fie excluse afecțiunile în care există astfel de modificări. Chiar și așa, sindromul de intestin iritabil poate coexista cu boli inflamatorii intestinale, enterocolite, diverticuloză, astfel că este necesar ca diagnosticul să fie stabilit de un medic cu experiență.
Este indicat ca persoanele care se confruntă cu diaree, constipație, uneori alternând între ele, dar și cu dureri abdominale și cu disconfort digestiv să se adreseze unui serviciu de gastroenterologie, pentru stabilirea diagnosticului. Medicul gastroenterolog va recomanda o serie de analize medicale și investigații specifice. În cazul în care se stabilește diagnosticul de intestin iritabil, pacientul poate beneficia de recomandări privind dieta și stilul de viață, pentru managementul pe termen lung al bolii.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro