Sindromul de tunel carpian este o afecțiune ce apare prin comprimarea unui nerv la nivelul încheieturii mâinii și se manifestă prin amorțeli, furnicături și chiar dureri la nivelul mâinii. Mai multe despre această afecțiune aflăm de la Dr. Dan Benția, medic primar neurochirurgie, care ne explică și ce opțiuni de tratament există pentru sindromul de tunel carpian.
Sindromul de tunel carpian apare prin comprimarea nervului median la nivelul articulației mâinii în urma unor traumatisme, cel mai frecvent sportive, sau a unor microtraumatisme repetate, cum se întâmplă în profesii precum cele din construcții, în lucrul multă vreme la calculator, la pictori, sculptori sau muzicieni. Odată cu afectarea nervului median apar unele simptome specifice zonei inervate de acesta, precum amorțelile, furnicăturile și chiar un fel de șocuri electrice la nivelul mâinii.
Așa cum se întâmplă și în alte afecțiuni ale sistemului nervos periferic, și în sindromul de tunel carpian este necesar un consult de neurochirurgie sau de recuperare medicală, pentru o evaluare corectă a gradului de afectare și a cauzei acestui sindrom. Există mai multe opțiuni de tratament, de la cel conservator, prin kinetoterapie și fizioterapie, până la intervenții neurochirurgicale de decompresie a nervului, toate însoțite de o schimbare a stilului de viață, pentru a evita suprasolicitarea articulației.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro