Cum recunoaștem semnele hipertermiei și ale insolației
Data publicării:
Zilele acestea simțim cu toții efectele caniculei asupra organismului. Fără o hidratare corespunzătoare și alte măsuri de protecție, chiar și cei sănătoși pot avea probleme. Ce e de făcut în perioadele caniculare, discutăm cu dr. Cristian Pandrea, medic primar Medicină de urgență.
Organismul percepe temperaturile ridicate ca pe un important factor de stres, ceea ce duce la declanșarea unor mecanisme specifice compensatoare. Pentru termoreglare, crește activitatea glandelor sudoripare. Prin transpirație, însă, organismul pierde importante cantități de apă și de săruri minerale, cu efecte importante asupra sănătății. În continuare, prelungirea expunerii la soare și la căldură poate produce epuizare termică, hipertermie și insolație.
Sunt numeroase situațiile în care este necesară accesarea sistemului medical de urgență. Prezentarea la Compartimentul de Primiri Urgențe este indicată atunci când temperatura corporală măsurată central este crescută, apare un ritm cardiac accelerat, cresc frecvența respiratorie și tensiunea arterială (deși persoanele afectate pot prezenta și hipotensiune). Pot fi prezente și simptome ca: oboseala accentuată, greața, vărsăturile, amețelile.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro