Cum putem preveni și diagnostica la timp cancerul colorectal? Când să facem o colonoscopie
Data publicării:
Una dintre bolile oncologice cele mai frecvente în România, anume cancerul colorectal, poate fi prevenit sau diagnosticat în faze incipiente cu ajutorul unei investigații recomandate tuturor persoanelor cu vârsta peste 50 de ani. Ce rol are colonoscopia în screeningul și diagnosticul cancerului de colon și rect aflăm de la dr. Carmen Lamatic, medic primar gastroenterologie.
Cu ajutorul investigațiilor moderne, cele mai multe persoane care primesc diagnosticul de cancer colorectal ar putea fi depistate în faza leziunilor premaligne, adică înainte de apariția cancerului, sau măcar în faze incipiente, ușor de tratat prin metode minim invazive. Din acest motiv, medicii recomandă efectuarea periodică a unei colonoscopii după vârsta de 50 de ani și chiar mai devreme pentru persoanele cu factori de risc.
Metoda preferată pentru screeningul cancerului colorectal este colonoscopia, adică endoscopia digestivă inferioară. În prezent, pacienții pot efectua o colonoscopie în deplină siguranță și cu confort maxim cu ajutorul sedării profunde. Trezirea din anestezie se face foarte repede după procedură și pacientul își poate relua activitățile obișnuite.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro