Investigații imagistice precum ecografia, radiografiile, examenul CT sau investigația prin rezonanță magnetică au devenit indispensabile pentru stabilirea diagnosticului celor mai multe boli. Dar, în majoritatea cazurilor, pacienții trebuie să urmeze câteva reguli pentru ca investigațiile să decurgă fără probleme. Care sunt aceste reguli aflăm de la Dr. Cătălina Trifan, medic primar medicină internă.
Una dintre cele mai frecvent recomandate investigații este ecografia abdominală. Aceasta se efectuează în cabinetul medicului specialist și poate evidenția rapid, neinvaziv și fără durere diverse afecțiuni de la nivelul abdomenului și pelvisului. Dar și pentru o ecografie abdominală trebuie urmate câteva reguli care să faciliteze investigația: evitarea consumului de alimente care duc la balonare, post alimentar cu câteva ore înainte de ecografie și consumul de lichide, pentru a avea vezica urinară plină.
Atunci când alte investigații nu reușesc să stabilească diagnosticul sau dacă este necesară o confirmare de mare precizie a unor leziuni observate prin alte metode, medicul poate recomanda efectuarea unui examen prin rezonanță magnetică. Acesta este complet neinvaziv, dar trebuie știut că este contraindicat la pacienții cu implanturi metalice feromagnetice. În plus, pentru investigațiile în care este necesară administrarea de substanță de contrast, sunt necesare analize medicale care să evalueze funcția renală.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro