Abcesul hepatic este o colecție de puroi ce se formează la nivelul ficatului în urma unei infecții. Cum apare, ce complicații poate da, cum se stabilește diagnosticul și ce opțiuni de tratament există aflăm de la Dr. Dragoș Romanescu, medic primar chirurgie hepatică.
În cele mai multe cazuri, abcesul hepatic este cauzat de bacterii care ajung în sânge și apoi la ficat, unde pot forma una sau mai multe colecții, de diferite mărimi. Pacienții cu abces hepatic pot prezenta simptome variabilă, ce pot merge până la febră, alterarea stării generale, chiar șoc septic. Diagnosticul se stabilește prin examen clinic, teste de laborator și ecografie abdominală. Tratamentul poate fi medicamentos sau se poate decide drenarea abceselor mari.
Este important ca pacienții cu boli ale ficatului să se adreseze unor centre specializate multidisciplinare, cu experiență în rezolvarea oricăror probleme. În cazul abcesului hepatic, experiența echipei de chirurgie hepato-bilio-pancreatică este esențială pentru a decide cea mai potrivită soluție pentru fiecare pacient în parte. În unele cazuri, poate fi necesară realizarea unui drenaj chirurgical minim invaziv.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro