Balonarea este un simptom oarecum caracteristic lumii moderne, cauzat adesea de o dietă necorespunzătoare sau de mese copioase. Pot fi însă foarte multe afecțiuni gastrointestinale care să se manifeste prin balonare. Aflăm mai mult pe această temă de la Dr. Daniela Nica, medic specialist medicină internă.
Senzația de balonare apare prin distensia abdominală produsă de acumularea de gaze în intestin. Cauzele pot fi foarte diverse și de cele mai multe ori nu au o semnificație patologică. Balonarea poate apărea dacă înghițim aer, cum se întâmplă atunci când mâncăm prea repede, când mestecăm gumă sau când consumăm băuturi carbogazoase. Sunt și alimente al căror consum predispune la balonare, cum sunt varza, conopida, fasolea sau lintea.
De multe ori, balonarea este însoțită și de o senzație neplăcută de durere abdominală, precum și de tulburări ale tranzitului intestinal, flatulență și de producerea unor zgomote anormale la nivelul abdomenului. Dacă aceste simptome persistă sau se repetă la fiecare masă, este indicat ca pacientul să se adreseze medicului, pentru stabilirea unui diagnostic și recomandarea unor măsuri terapeutice.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro