Ce trebuie să faci dacă ai icter
Icterul este o colorare a tegumentelor în galben, ce poate apărea din diverse cauze. Ce trebuie să facem dacă observăm o astfel de schimbare a culorii pielii, ce afecțiuni pot produce această modificare și ce opțiuni de diagnostic și tratament avem aflăm de la Conf. Dr. Mădălina Ilie, medic primar gastroenterologie.
Icterul poate apărea din mai multe cauze, cele principale fiind grupate în: prehepatice, hepatice, respectiv posthepatice. Hemoliza, adică distrugerea globulelor roșii din sânge este cel mai întâlnit motiv de icter, când se eliberează bilirubină, un pigment de culoare galbenă, în sânge. Icter de cauză hepatică apare atunci când există o boală de ficat, iar icterul posthepatic apare prin obstrucția căilor biliare, când bila produsă de ficat nu mai poate ajunge în intestin.
Pentru diagnostic, de cele mai multe ori, poate fi nevoie, pe lângă examenul clinic, de o combinație de analize de sânge și investigații, orientate în funcție de cauza cea mai probabilă. Pentru cazurile de obstrucție de căi biliare, medicul gastroenterolog recomandă o endoscopie digestivă, o investigație foarte utilă pentru a aprecia și eventualele afecțiuni ale tubului digestiv. În plus, procedura poate fi continuată cu o intervenție endoscopică minim invazivă, prin intermediul căreia pot fi eliminați calculii biliari care blochează excreția bilei.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News