Ce sunt intervențiile hibride și când sunt recomandate
Pacienții cu boală aterosclerotică prezintă adesea obstrucții arteriale la mai multe niveluri. În aceste cazuri, intervențiile vasculare hibride sunt nu doar o soluție modernă de tratament, ci și o metodă de a evita intervențiile chirurgicale extinse. Aflăm mai mult de la Dr. Rodica Niculescu, medic primar cardiologie cu supraspecializare în cardiologie invazivă și intervențională.
Intervențiile vasculare hibride sunt realizate de echipa vasculară multidisciplinară, prin colaborarea medicilor de cardiologie intervențională cu chirurgii vasculari sau cardiovasculari, pentru a asigura cele mai bune rezultate pentru pacienți. Sunt astfel opțiuni de tratamente realizate în echipă pentru ischemie cardiacă sau pentru ischemie periferică. Aceste intervenții au loc în Laboratorul de Angiografie, în condiții de asepsie și antisepsie similare celor din blocul operator.
În cazul procedurilor de revascularizare hibridă la pacienții coronarieni, cardiologul intervenționist realizează o coronarografie, procedură minim invazivă ce poate fi continuată cu angioplastie cu stent sau cu balon, în vreme ce medicul chirurg poate realiza reparare sau înlocuire de valve printr-o procedură minim invazivă de chirurgie endoscopică. Pentru boala arterială periferică, procedurile de cardiologie intervențională sunt chiar mai multe, adăugându-se un ajutor important – procedura Jetstream, prin care sunt sfărâmate depunerile de calciu de pe pereții arteriali.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News