Una dintre afecțiunile oncologice a căror incidență este în creștere în ultimii ani este cancerul tiroidian. Se estimează că mai mult de o persoană din o sută ar putea dezvolta o astfel de afecțiune. Tratamentul curativ se bazează pe intervenția chirurgicală, care însă trebuie efectuată de un chirurg cu multă experiență în domeniu. De ce – aflăm de la Dr. Radu Mihai, medic primar chirurgie endocrină la Oxford University Hospitals, în Marea Britanie.
Diagnosticul de cancer tiroidian este relativ simplu de stabilit, cu ajutorul unei ecografii de glandă tiroidă și apoi confirmat histopatologic cu ajutorul unei puncții biopsie cu ac fin. Este important ca diagnosticul să fie stabilit din timp, înainte ca boala să se poată extinde local sau regional. În acest sens, persoanele la risc, dar și cele care observă creșterea în volum a glandei tiroide sau care simt eventuali noduli la palparea acesteia ar trebui să ajungă fără întârziere la o consultație de endocrinologie, pentru stabilirea diagnosticului. Este bine de știut că majoritatea nodulilor sunt benigni.
Operația pentru cancerul tiroidian vizează rezecția parțială sau totală a glandei și se numește tiroidectomie. Această intervenție trebuie să fie realizată de un chirurg cu multă experiență, deoarece glanda tiroidă se învecinează cu numeroase structuri importante, precum vasele mari de sânge de la nivelul gâtului sau nervii.
Precauții speciale trebuie luate pentru nervul laringeu recurent, cel care controlează corzile vocale și care este implicat în vorbire, deoarece acest nerv poate fi foarte ușor lezat în timpul intervenției chirurgicale.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro