Brahiterapia este o modalitate modernă și eficientă de tratament al mai multor tipuri de cancer. Succesul acestei metode nu depinde doar de corectitudinea indicației terapeutice, de echipamentele folosite și de experiența medicului, ci și de o serie de investigații imagistice.
Despre acestea discutăm astăzi cu doamna doctor Beatrice Anghel, medic primar radioterapie cu competență în brahiterapie.
Brahiterapia este un tratament cu radiații, aplicate direct în interiorul organismului, indicat în anumite cazuri de cancer. În brahiterapie se folosesc implanturi radioactive care sunt introduse sub control imagistic în interiorul sau în apropierea tumorii care trebuie distruse. În acest fel, pot fi administrate țintit doze mari de radiații, în siguranță pentru pacient.
Pe lângă metodele imagistice necesare pentru realizarea procedurilor de brahiterapie, sunt cazuri în care poate fi necesară monitorizarea răspunsului la tratament. În acest scop, se folosește o investigație imagistică din domeniul medicinei nucleare, PET-CT, care oferă informații esențiale despre structura și metabolismul țesuturilor, combinând imaginile funcționale furnizate de tomografia cu emisie de pozitroni (PET) cu imaginile anatomice pe care le oferă tomografia computerizată (CT).