Mai mult de jumătate din persoanele cu vârsta peste 65 de ani suferă de artroză. Este o afecțiune a cartilajului articular care se manifestă prin durere, inflamație și reducerea mobilității articulare. Chiar dacă boala poate afecta orice articulație, apare mai frecvent la nivelul șoldului, genunchiului și umărului. Ce este boala artrozică și cum se tratează ne explică Liviu Ojoga, medic primar ortopedie și traumatologie.
Prin artroplastie sau protezare articulară, chirurgul înlocuiește articulația distrusă cu una artificială, perfect funcțională, pentru a reda mobilitatea pacientului. Astfel, pentru persoanele care suferă de gonartroză sau de alte afecțiuni care provoacă degenerarea articulației genunchiului, este necesară o proteză de genunchi. Protezarea poate fi totală sau parțială, când sunt înlocuite doar anumite părți ale articulației.
Pentru tratamentul coxartrozei, al necrozei de cap femural și al fracturii de șold, singura soluție eficientă poate fi proteza de șold. Există mai multe tipuri de proteze, modelul potrivit fiind stabilit de medicul ortoped, în urma unei evaluări medicale complete, tratamentul personalizat fiind esențial pentru obținerea celor mai bune rezultate, pe termen lung.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro