Ce este anevrismul de aortă abdominală și cum poate fi tratat

Data actualizării: Data publicării:
dr elena nechifor
Dr. Elena Nechifor, medic specialist Chirurgie cardiovasculară

La orice suspiciune de anevrism de aortă abdominală, pacientul are nevoie de un medic chirurg cardiovascular. Acesta va stabili diagnosticul corect pentru tratamentul corespunzător. Ce este anevrismul de aortă abdominală şi care sunt opţiunile de tratament, discutăm cu dr. Elena Nechifor, medic specialist Chirurgie cardiovasculară.

Anevrismul de aortă reprezintă dilatarea anormală a aortei – cea mai importantă arteră din organism, care transportă sânge oxigenat spre organele interne și membre. Dilatarea aortei poate să apară oriunde la nivelul acestui vas de sânge, iar când are loc în zona abdominală, vorbim despre anevrismul de aortă abdominală. Boala are puține simptome, în cele mai multe cazuri fiind diagnosticată din întâmplare, printr-o ecografie abdominală. În lipsa unui tratament adecvat, dilatarea se poate complica prin disecție de aortă (cu ruptura peretelui arterial), care duce la deces. Tratamentul modern al anevrismului de aortă abdominală este cel mai frecvent minim invaziv, printr-o procedură de cardiologie intervențională.

Procedura EVAR, adică repararea endovasculară a anevrismului de aortă, se realizează prin fixarea unei endoproteze în interiorul aortei, prin abord arterial transfemural. Endoproteza este adusă pe poziție cu ajutorul unui angiograf performant, sub control radiologic. Procedura EVAR este o tehnică de primă alegere în tratamentul anevrismului de aortă abdominală, fiind preferată intervenției chirurgicale.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Te-ar putea interesa și:
dr elena nechifor
Ce este ateromatoza carotidiană și în ce constă tratamentul
sanador
Bolile valvei aortice. În ce constă tratamentul chirurgical
Partenerii noștri