Ce analize sunt recomandate după confirmarea sarcinii
Data actualizării: Data publicării:
Confirmarea sarcinii este unul dintre cele mai frumoase momente din viață. Pentru ca viitoarele mame să fie în totalitate pregătite, medicii recomandă mai multe tipuri de analize. Despre primul trimestru al sarcinii discutăm cu dr. Laura Ciutacu, medic specialist Obstetrică-ginecologie.
Este foarte important ca imediat după ce a aflat că este însărcinată, prin efectuarea testului de sarcină, viitoarea mamă să se prezinte la un consult de obstetrică-ginecologie pentru confirmarea sarcinii și stabilirea planului de urmărire. Controalele prenatale, analizele și ecografiile au un rol important în monitorizarea sarcinii, pentru că pot descoperi în timp util apariția anumitor eventuale complicații. În acest fel, se poate interveni prompt și adecvat astfel încât viața fătului și a mamei să nu fie puse în pericol.
O monitorizare corectă a gravidei trebuie să înceapă chiar din primul trimestru și presupune efectuarea unui set de analize de sânge, urină și secreții vaginale, alături de ecografiile de sarcină, care oferă informații importante legate de modul în care se dezvoltă fătul, dar și despre starea generală de sănătate a viitoarei mame. Prima ecografie de sarcină este utilă pentru a verifica dacă embrionul s-a implantat normal în uter sau dacă sarcina este extrauterină, aceasta din urmă necesitând intervenție de urgență. Tot acum se va afla și numărul de embrioni implantați, se vor estima vârsta gestațională și data probabilă a nașterii și, pentru a preveni un avort spontan, se va verifica dacă există semne de insuficiență cervicală.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro