Care sunt simptomele bolii arteriale periferice și în ce constă tratamentul
Data publicării:
Stilul de viață nesănătos, fumatul, vârsta înaintată, pot duce la îngustarea vaselor de sânge prin depunerea de colesterol. Vorbim astăzi despre boala arterială periferică, complicațiile acesteia și tratament, cu dr. Rodica Niculescu, medic primar cardiologie.
Una dintre investigațiile imagistice indicate pentru diagnosticul bolii arteriale periferice este arteriografia periferică. Aceasta este efectuată în laboratorul de cateterism prin injectarea unei substanțe de contrast, sub control radiologic, pentru a evidenția circulația arterială de la nivelul membrelor inferioare. Boala arterială periferică este caracterizată de calcificări severe la acest nivel, care blochează mare parte din vas, nepermițând oxigenarea corectă a țesuturilor.
Tratamentul modern al bolii arteriale periferice este realizat de echipa vasculară, din care face parte medicul de cardiologie intervențională și chirurgul vascular. Tratamentul endovascular se face printr-o procedură de cardiologie intervențională de aterectomie Jetstream, prin care medicul distruge calciul depus în interiorul vaselor cu ajutorul unui sistem special de catetere. Procedurile de chirurgie vasculară pot elimina depunerile de calciu de la nivelul vaselor mari și pot fi realizate separat sau împreună cu procedurile de cardiologie intervențională, în cadrul unor proceduri hibrid.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro