În România, cancerul pulmonar continuă să fie cel mai frecvent tip de boală oncologică a bărbatului. Ce se întâmplă după stabilirea diagnosticului, ce opțiuni chirurgicale există, dar și cum putem preveni cancerul pulmonar aflăm de la Prof. Dr. Ioan Cordoș, medic primar chirurgie toracică.
Apariția unei tumori maligne primare la nivelul plămânului și al bronșiilor este favorizată de expunerea la diverse substanțe nocive în aerul respirat. Principalul factor de risc pentru cancer pulmonar este fumatul, dar și poluarea, expunerea profesională și aerosolizarea unor particule radioactive pot contribui la apariția acestei boli. Este bine de știut că tumorile maligne de la nivelul plămânului pot evolua multă vreme fără simptome specifice.
Tratamentul pacienților cu cancer pulmonar este stabilit de comisia oncologică multidisciplinară, luând în calcul toate particularitățile acestora. O opțiune importantă este tratamentul prin chirurgie toracică, dar acesta este recomandat doar pacienților cu boală localizată, așa-ziselor stadii operabile. După ce boala se extinde regional sau la distanță, tratamentul se face multimodal, prin chimioterapie, imunoterapie și radioterapie, în funcție de caz.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro