Un zimbru umblă nestingherit de câteva zile pe uliţele unui sat din Caraş Severin. Animalul s-a rătăcit de turmă şi a ajuns în sat, în căutare de mâncare. Localnicii nu s-au speriat, ba dimpotrivă, au ieşit să se fotografieze cu animalul. Zimbrul s-a rătăcit de turmă și a ajuns în satele din zonă. Localnicii din Feneş s-au trezit cu animalul pe uliţă. Unii l-au găsit chiar la uşa casei.
„S-a servit bine? Cât i-a trebuit sărăcuțul. Nu știe nici el, e animal.”
„Da, am văzut-o, mânca, dup-aia o plecat, s-o întors iarăși, copiii îi făceau poze pe aici”.
„Am reușit să-l văd că l-am avut în curte. Dumneavoastră v-ați speriat? Nu m-am speriat, mi se pare că e un animal blând.”
Specialiştii s-au mobilizat imediat.
„Mai degrabă au fost curioşi, dar nu speriaţi...acest exemplar a venit după hrană. Am anunţat domnii de la WWF, responsabili cu proiectul si urmeaza ca acest zimbru să fie dus în mediul lui natural”, explică Ioan Cristian Vela, primarul comunei Armeniş.
Femela zimbru a crescut la o grădină zoologică si a fost eliberată anul trecut, în habitatul natural din Munții Țarcu, alături de o întreagă turmă trimisă în sălbăticie, în cadrul unui proiect dedicat salvării zimbrilor din Europa. Animalele sunt monitorizate permanent.
„Se află undeva aici, deci ar trebui să coboare aici în vale, să urce până aici, să coboare iarași în vale, să urce până aici, deci înseamnă niște kilometri buni, e ceva distanță.”
„Ea fiind veriga slabă, foarte probabil turma a înlăturat-o, încercând astfel să înlăture prădătorii potențiali și ea a fost cea care a decis să se apropie de sat, căutându-și refugiu care seamănă foarte mult cu grădina zoologică de unde provine ea”, spune Alexandru Bulacu, responsabil proiecte senior WWF Romania.
Zimbrul s-a refugiat acum la marginea satului, într-o pădure. Voluntarii vor ajuta zimbrul să ajungă, din nou, la turmă.