Vaporașele pe apă, un vis

Data publicării:
vaporase

Deși vremea se încălzește, timișorenii încă nu se pot plimba cu vaporașele pe Bega, iar primăria este tot mai aproape să piardă 30 milioane de lei, banii europeni, în 30 iunie. Potrivit unui răspuns al Ministerului Apelor şi Pădurilor pentru Digi24 Timișoara, instituția nu poate modifica legea care acum tine ambarcațiunile la mal. Între timp, primăria a deschis un proces prin care încearcă să convingă Guvernul să modifice legislația.

 ”Vaporașele ar fi trebuit să asigure transportul public în comun pe apă pe un traseu de 7 kilometri cât este lungimea canalului Bega pe teritoriul Timișoarei. Legislația românească nu permite, însă, autorităților locale să administreze căi navigabile, aşa că ambarcațiunile nu pot să fie, momentan, puse în funcțiune”, relatează  Caterina Ledrer, jurnalist Digi24 Timișoara.

Șapte vaporașe, care au costat 7 milioane de lei, au ajuns în Timișoara în urmă cu 2 ani. De atunci, autoritățile se chinuiesc să le pună în funcțiune, lucru imposibil de făcut potrivit actualei legislații, iar asta îi nemulțumește pe locuitorii orașului.

Potrivit unui răspuns al Ministerului Apelor şi Pădurilor pentru Digi24 Timișoara, cel puțin momentan, ambarcațiunile nu pot plimba călători pe Bega.

„Direcția Juridică din cadrul Ministerului Apelor și Pădurilor analizează modul prin care ar fi posibil să realizeze modificări și completări la OUG nr. 107/2002, privind înființarea Administrației Naționale Apele Române. În acest moment, legislația în vigoare nu permite administrarea porturilor și a căilor navigabile, utilizarea infrastructurilor de transport naval aparținând domeniului public, precum și desfășurarea activităților de transport naval în porturi și pe căile navigabile interioare" - SURSA: Ministerul Apelor şi Pădurilor

Cel mai grav este că în 3 luni, dacă vaporașele nu se pun în mișcare, Primăria Timișoara va pierde 30 de milioane de lei, bani europeni, obținuți pentru reabilitarea malurilor Begăi, proiect în cadrul căruia au fost cumpărate şi cele 7 ambarcațiuni.

 ”Guvernul trebuia să aibă o inițiativă legislativă. Fie să genereze o ordonanță de urgență, fie să depună la Parlament un proiect de lege care să intre pe procedură de urgență pentru rezolvarea acestei probleme. Nu putem să ne jucăm aşa cu 6 milione de euro. Cineva va da într-o bună zi socoteală de asta”, a declarat Nicolae Robu, primarul Timișoarei.

Până acum, autoritățile locale au amânat finalizarea proiectului de 5 ori în speranța că vor reuși, totuși, să pună pe apă vaporașele în timp util. În caz contrar, vor încerca să mai obțină o amânare ca să nu fie nevoite să returneze banii europeni.

reporter: Caterina Ledrer/ operator: George Ştefăniţă

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri