Pas important pentru cercetarea din România. La Timișoara se printează tridimensional… tumori. Modelele de țesuturi bolnave sunt folosite pentru a studia mecanismul prin care celulele afectate dezvoltă rezistență și reușesc să trăiască, fără a fi depistate, alături de celulele sănătoase. Cercetătorii din capitala Banatului vor să găsească și tratamentul exact pentru anumite tipuri de tumori. 100 de milioane de celule tumorale sunt acum cultivate la Oncongen - Centrul de Terapii Genice și Celulare în Tratamentul Cancerului din Timișoara și păstrate în condiții speciale.
"Aceste celule necesită o schimbare a mediului o dată la trei zile, patru zile, iar în momentul în care ele se înmulțesc suficient, după cum vedeți ele sunt celule aderente pe placă și se pot detașa de pe placă. O parte vor fi utilizate pentru proceduri de printare, o altă parte vor merge să fie congelate pentru a fi utilizate la o altă dată", explică Florina Bojin - cercetător Oncogen.
Celulele tumorale sunt introduse într-o substanță specială și abia apoi sunt printate tridimensional, cu ajutorul unui bioimprimante. Întreaga operațiune durează aproximativ 3 minute.
"Folosim două seringi. În seringa transparentă avem mediul peritumoral, care o să printeze un pat suport și un inel înconjurător, care reprezintă peretele de susținere al celulelor tumorale. În seringa colorată o să avem celulele tumorale suspendate într-un hidrogen, care o să vină și frumos, frumos, în toate cele 24 de godee ne printeze câte o gălușcă mică cu celule tumorale", arată Maria Iulia Bejinariu - voluntar Oncogen.
Tumorile printate sunt apoi studiate atent de cercetătorii de la Oncogen.
"Vom supune aceste modele tisulare la diverse medicamente terapeutice și vom studia atât reacția celulelor tumorale, cât și a celor peritumorale, deoarece și acestea influențează dezvoltarea tumorii, deci s-ar putea să fie și o țină a terapiei:, mai spune și Adrian Neagu, profesor de biochimie UMF Timișoara.
Proiectul cercetătorilor timişoreni, în valoare de 600 de mii de lei, şi a fost finanţat de Ministerul Dezvoltării.
"Acest proiect face parte din strategia centrului de cercetare. Și se referă la dezvoltarea de cercetări în cancer și la dezvoltarea de metode de diagnostic avansate și o să vorbim, aici am realizat câțiva pași importanți înainte și la metode de tratament", completează Virgil Păunescu, coordonator ONCOGEN.
Celulele tumorale folosite în cadrul acestui proiect de cercetare sunt standardizate si cumpărate din SUA.