Traseul refugiaţilor, recreat la Timişoara

Data publicării:
refugiati
Primul eveniment dedicat refugiaţilor a avut loc la Timişoara. O organizaţie non-guvernamentală a recreat într-un mod artistic, într-un festival, traseul pe care îl parcurg refugiaţii, din zonele de conflict şi până în Europa. Iar protagoniştii punerii în scenă au fost chiar câţiva refugiaţi, dar şi români, care au parcurs împreună drumul plin de obstacole la care se încumetă milioane de oameni care speră într-o viaţă mai bună în Occident.

15 refugiaţi care trăiesc în Timişoara, alături de zeci de români, au parcurs acest traseu care porneşte din zonele de război şi ajunge în Occident. Nu au lipsit vestele de salvare şi o barcă – pentru a aminti de pericolul traversării mărilor, gardurile cu sârmă ghimpată sau corturile.

Cel mai înfricoşător lucru este când trebuie să treacă marea. Pentru că dacă se întâmplă ceva ei nu au unde să fugă. Unul dintre tinerii angrenaţi în proiect este Ali. Are 24 de ani şi este din Siria. În 2015 nu a mai suportat să trăiască în plin război şi a venit în România. Şansa lui a fost să primească o viză de student.

"Era oribil să trăiesc acolo. Nu exista niciun viitor pentru un tip ca mine, nici pentru alţi tineri. Când am avut şansa să plec din Siria legal, să vin aici să studiez, am profitat de ea. Mai ai familie acolo? Da, mai am părinţi şi o soră. Cum este să fi aşa departe şi, presupun, să nu poţi să îi vizitezi? Din păcate, nu pot să-i vizitez şi este oribil să fiu departe de ei", povesteşte Ali Saeedm, refugiat.

Românii, dar şi alţi străini stabiliţi în Timişoara au trăit împreună această experienţă unică.

"Nu cred că este la profunzimea pe care o simt ei atunci când fac acest lucru. Interesant. Ştiai că prin aşa ceva trece un refugiat? Nu. Bănuiam. Mi s-a făcut cumva pielea de găină."

"Nu ştiam, aşa că a fost o experienţă bună că am aflat astăzi. Cred că sunt oameni foarte curajoşi."

Organizatorii au încercat prin acest festival şi să creeze o legătură între timişoreni şi refugiaţii care s-au mutat în oraşul de pe Bega. Să sensibilizeze comunitatea cu privire la situaţia celor din urmă.

"Traseul reprezintă călătoria pe care mulţi refugiaţi o fac în mod regular de câţiva ani. Cu siguranţă mulţi ştim povestea acestora şi am încercat să recreăm puţin din povestea lor. Cumva oamenii să se pună în pielea celor care trebuie să plece din ţara de origine şi poate astfel să dezvolte o empatie care să ducă apoi spre o acceptare şi o toleranţă mai mare", spune Flavius Ilioni-Loga - organizator.

Anul trecut, peste 3.000 de refugiaţi au cerut azil în România. Aproape jumătate dintre ei provin din Siria. În Timişoara, la centrul pentru azil sunt cazaţi în prezent 200 de străini.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată azi Andrei Găluț, unicul supraviețuitor al trupei Goodbye to Gravity, la 9 ani de la tragedia din...
Digi FM
Oana Zăvoranu a pierdut casa din Dorobanți, în care a locuit după divorțul de Pepe. Vedeta va fi obligată să...
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Eșec la Casa de Pensii. Care pensionari iau în noiembrie pensie mai mică decât au contribuit?
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Ce se află în spatele aspectului clar întinerit al lui Brad Pitt. Actorul ar fi investit 130.000 de dolari în...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani