Experienţă inedită pentru 200 de elevi români. Adolescenţii au discutat, în direct, cu astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională, care le-au răspuns la toate întrebările. La eveniment a participat şi primul român care a ajuns în spaţiu, Dumitru Prunariu. Întâlnirea virtuală cu astronautul de pe Staţia Spaţială Internaţională a entuziasmat 200 de elevi şi profesori din vestul ţării.
„Nu mi-aş fi imaginat cum aş putea să trăiesc acolo. Trebuie o tărie de caracter deosebită.”
„Foarte interesant. Eu nu cred că aş rezista în locul lui.”
„Deşi la repetiţii totul părea foarte uşor, la transmisia în direct emoţiile ne-au copleşit.”
Astronautul Thomas Pesquet a răspuns întrebărilor, pentru ca publicul să înţeleagă mai bine ce se întâmplă pe Staţia Spaţială Internaţională.
„Facem observaţii urbane, urmărim schimbările climatice, putem ajuta în cazul unor dezastre naturale, facem navigaţie din spaţiu, GPS, ne ocupăm de telecomunicaţii în spaţiu, facem aplicaţii din spaţiu.”
Profesorii spun că astfel de evenimente ar trebui organizate mai des, mai ales că elevii nu învaţă la şcoală astronomie sau astrofizică.
„Avem olimpiadă de astronomie fără a avea cursuri, fără niciun modul de astronomie, începând de la clasa a 6-a până la clasa a 12-a. Eu predau fizica şi nu există aşa ceva.”
„Aflarea lucrurilor despre cum se trăieşte în spaţiu cosmic, care sunt programele ştiinţifice îi stimulează pe tineri să se orienteze spre acest domeniu de activitate”, precizează Dumitru Prunariu, cosmonaut.
România a aderat la Agenţia Spaţială Europeană în 2011.