Supermarket în loc de clădire istorică

Data publicării:
BREAZA

Încă trăim vremurile în care lipsa unei simple hârtii dă mână liberă oricui, ca să demoleze monumente cu sute de ani vechime. Se întâmplă în localitatea prahoveană Breaza, unde una din cele mai vechi clădiri, Castelul Brâncoveanu, urmează să fie vândută şi demolată. O companie privată ar vrea să ridice în locul clădirii istorice un supermarket. Câţiva localnici au ieşit în stradă ca să împiedice demolarea vechii construcţii.

0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Castelul Brâncoveanu din Breaza a fost reşedinţa familiei domnitoare Bibescu, motiv pentru care mai este cunoscut şi sub denumirea de Castelul Prinţului Bibescu. A fost construit în anul 1714, de Toma Cantacuzino, general în armata lui Constantin Brâncoveanu şi reconstruit între 1843 şi 1848 de Gheorghe Bibescu, domn al Ţării Româneşti.

În anul 1947, clădirea a fost naţionalizată şi a devenit spital TBC, iar mai apoi parte a unui cunoscut complex hotelier, sub numele de "Hotel Parc". De-abia în anul 2000 s-a întors la moştenitori care au intrat în posesie, după retrocedare, în anul 2001, pentru ca doi ani mai târziu să fie înstrăinată unei persoane juridice.

Aceeaşi companie deţine şi astăzi clădirea, iar la urechile localnicilor a ajuns zvonul că proprietarul vrea să o demoleze şi să dea terenul unui lanţ de magazine. Primăria nu confirmă informaţia, dar admite că în 10 ianuarie 2017 s-a eliberat un Certificat de Urbanism de Informare, la solicitarea proprietarului. Acesta ar avea dreptul să demoleze clădirea, dacă Primăria autorizează acţiunea, pentru că, în ciuda vechimii, ea nu este inclusă în patrimoniu.

"Nu am acţionat până în acest moment pentru înscrierea în lista clădirilor de patrimoniu dar ne-am prevalat de prevederile Legii 153/2001, prin care am încercat să responsabilizăm proprietarul să aducă îmbunătăţiri clădirii. De ce nu a făcut Primăria demersuri pentru înscrierea în Patrimoniu? Nu a făcut pentru că, v-am zis, nu am avut sumele necesare", Augustin Goga - purtător de cuvânt Primăria Breaza. 

"Această procedură poate fi declanşată la propunerea proprietarilor, în cazul de faţă nu se poate pune problema despre aşa ceva. Articolul 13 din Legea 422/2001, prevede foarte clar acest aspect (...) că Primăria, sau Consiliul Local trebuie să demareze procedura de clasare a unui monument în lista monumentelor istorice",  Bogdan Novac - avocat.

"Ca să fie înscris în lista monumentelor istorice, Primăria oraşului Breaza trebuie să iniţieze toate demersurile de clasare a castelului Brâncoveanu. Dosarul de clasare trebuie înaintat de dânşii, care este destul de stufos să vă spun drept. Primăria a făcut ceva în acest sens? Nu, deci la noi nu este înregistrat nimic în acest sens. Şi dacă Primăria porneşte acest demers are nevoie de acceptul proprietarilor, pentru că documentaţia e extrem de stufoasă şi conţine multe acte pe care doar proprietarul le are, inclusiv accesul în incinta castelului", Cristina Androne - director executiv Direcţia pentru Cultură Prahova. 

Nemulţumirea faţă de atitudinea pasivă a Primăriei a scos în stradă căteva zeci de oameni, care au cerut catalogarea clădirii ca monument istoric şi protejarea ei, mai ales că este a doua cea mai veche clădire din Breaza.

"În spatele castelului se află un teren, pe care este un parc dendrologic, ceea ce înseamnă arbori seculari, fagul canadian şi stejarul auriu, arbori cu prezenţă foarte rară în România", Gabriel Şerbănescu - organizator.

"Tot ce a fost frumos se distruge. Nu ne trebuie un nou magazin pentru situaţia pe care o avem noi, în Breaza. Dacă era să se renoveze sau ceva, să se facă un spital, ceea ce noi nu avem în Breaza", localnic.

"Trebuie să salvăm istoria oraşului!", localnic.

Contactaţi telefonic, reprezentanţii proprietarului nu au dorit să exprime un punct de vedere oficial. Au adus, în schimb, o lămurire: clădirea este în curs de achiziţionare de către un dezvlotator imobiliar, care nu ar avea interes să o restaureze.

Reporter: Sorina Secelean
Operator: Mihai Stan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ordinul lui Trump care a provocat furia Rusiei. Kremlinul reacționează dur
Digi FM
Actorul Marius Manole, luat cu Salvarea de pe scenă din cauza epuizării: „Făceam niște abuzuri”
Pro FM
Justin Bieber stârnește îngrijorări în rândul fanilor. Cu ce probleme s-ar confrunta. Tensiunile dintre el și...
Film Now
Lily Collins, mesaj emoționant de ziua tatălui ei, Phil Collins. Artistul s-a retras din muzică, forțat de...
Adevarul
Supermarketuri boicotate de clienți, din cauza prețurilor: „Să luăm o pauză de la cumpărături!”. Cu cât au...
Newsweek
Pensionat în februarie cu 17.500 lei pensie, deși guvernul nu are bani de indexare. Ce a muncit?
Digi FM
"De câte ori ați zburat cu șeful Marcel Ciolacu în avioane private?". Răspunsul Laurei Vicol
Digi World
O ciupitură de țânțar i-a adus moartea unui băiețel de 9 ani. Puștiul era în vacanță cu familia în Filipine...
Digi Animal World
Reacția unui câine când stăpâna lui încearcă să-i taie unghiile: „Atât de multă dramă n-am mai văzut”
Film Now
Cine e femeia cu care George Clooney s-a iubit înainte de a se însura. E mai tânără cu 18 ani, fostă vedetă...
UTV
Dua Lipa și Callum Turner, dans romantic la Turnul Eiffel. Zvonurile despre logodnă se intensifică