Simulare întârziată pentru zeci de elevi arădeni

Data publicării:
boicot

25 de elevi de clasa a VIII-a din județul Arad nu au susținut astăzi simularea evaluării naționale, iar alți 20 au dat examenul cu 4 ore întârziere - toate sunt consecințele boicotului făcut de cadrele didactice. Cu toate că la sfârșitul săptămânii trecute, profesorii din 45 de școli județ anunțau că nu vor intra în examene, astăzi au rămas doar două.

O zi care se anunța plină de emoție pentru toți elevii claselor a VIII-a, s-a dovedit a fi una cât se poate de normală pentru 25 de elevi de la Colegiul Csiky Gergely din Arad. Din cauză că cei 75 de profesori ai unității de învățământ au decis, ca formă de protest, să nu supravegheze proba scrisă de limba și literatura română, copiii nu au mai dat examenul. Și la școala gimnazială Fîntînele profesorii au protestat. Aici însă, cei 20 de elevi de clasa a VIII-a au susținut totuși simularea, însă dar cu o întârziere de 4 ore.

"De dimineață am hotărât să intru la ore exact așa cum se cuvenea în ziua de luni fără să particip la simulare MUSCĂ și eu am deja gradul I în învățământ, și mi s-a comunicat că în toamnă, când ar trebui să ajung și eu la 20 de ani în învățământ, nu o să mai trec într-o grilă de salarizare mai mare, cu spor de vechime, pentru că așa sunt situațiile în învățământ", a declarat Adina Burcă, profesor de limba engleză.

”Am mers la celelalte ore, unde am avut ore. Deci nu am fost de acord să dăm simularea. CE faceți mai departe? Susțineți în continuare? Sunt de acord să mergem mai departe dar în condițiile în care ceilalți colegi de la alte școli, nu vor merge mai departe, fiind singuri nu vom putea să facem nimic", a declarat Traian Mihuț profesor de istorie.

Profesorii care au boicotat simularea sunt membri ai Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.

"Am solicitat să ni se modifice poziția în grila de salarizare. Suntem pe a 4a parte, ultima parte a acestei grile. Chiar învățământul, profesorii ,colegii mei, atât trebuie să fie de umiliți? La o vechime de 40 de ani în sistemul educațional să avem salarii mai mici decât șoferul de la o administrație locală?”, a declarat Dănuț Ienășescu, lider de sindicat FSLI Arad.

Metodologia de susținere a evaluării naționale nu spune ce se întâmplă în situații precum cea de astăzi, când simularea nu a mai avut loc sau a fost amânată.

"Vom asigura sprijin și consiliere în așa fel încât copiii să beneficieze de desfășurarea în bune condiții a acestor simulări", a spus Claudiu Mladin, inspectorul șef al ISJ Arad.

Mâine ar urma să aibă loc proba la matematică, iar miercuri, cea la limba maternă. Rezultatele acestor simulări nu vor fi trecute în catalog, ci vor trebui discutate de profesori cu părinții elevilor.

reporter: Alexandra Marian / operator: Dan Șoșdean

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri