Peste 150 de elevi din 22 de ţări membre ale Uniunii Europene şi-au dat întâlnire, în aceste zile, la Arad. Petrec împreună o săptămână multiculturală, în cadrul căreia vor afla fiecare despe tradiţiile şi obiceiurile vecinilor de pe continent. Evenimentul Euroweek este anual şi implică şcoli din toate ţările membre al UE. România participp în acest proiect din 2007 Adrian s-a născut în România la Sibiu. Când avea şase ani familia sa a emigrat în Spania unde părinţii şi-au găsit locuri de muncă mai bine plătite. Întors în ţara natală ca reprezentant al unei şcoli din Spania Adrian se arată încântat de ce a găsit aici.
„Faptul că am plecat la şase ani, eram mic, copil mic, apoi... e ceva să mai cunosc şi eu ţara mea, mai ... am mers la Timişoara, nu cunoşteam, n-am cunoscut Aradul, nici Alba Iulia, nu, nu ştiam nimic.”
„Constatăm cu surprindere şi bucurie în acelaşi timp că avem foarte multe lucruri comune atât în dansuri cât şi-n tradiţii, în meniuri, sunt foarte multe lucruri comune, interesante şi frumoase”, spune Maria Haş, directorul adjunct al Colegiul Naţional „Moise Nicoară” Arad.
Timp de o săptămână, elevii străini veniţi în vizită la Arad vor locui cu familiile elevilor români implicaţi în proiect. Așa vor cunoaște mai bine felul în care trăiesc oamenii din ţara noastră. În plus, vor participa la ateliere de lucru în care vor învăţa despre tradiţiile şi obiceiurile româneşti.
„Sunt din Luxemburg şi sunt copleşit, dar şi fericit să văd toate aceste naţionalităţi diferite, să le cunosc şi să văd cum trăiesc ei şi că de fapt nu sunt chiar aşa de diferite de noi.”
„Sunt din Lituania şi chiar mi-a plăcut. A fost chiar foarte interesant şi am învăţat o mulţime de lucruri despre România, despre cultura şi tradiţiile ei.”
„Sunt chiar diferite de tradiţiile mele, în mod normal noi nu avem dansuri pe muzică rapidă suntem mai mult... aşa că a fost destul de interesant.”
„La aceşti copii din toate colţurile Europei, de unde or venit, am încercat să le ducem să le arătăm tradiţiile noastre populare româneşti care sunt foarte frumoase şi noi trebuie să le ducem mai departe”, explică Maria Aiftincăi, artist popular.
Săptămâna Europeană are o tradiţie de 25 de ani. În ultimii nouă ani România a participat an de an, fiind reprezentată de Colegiul Naţional Moise Nicoară din Arad. Următoarea ediţie a evenimentului se va ţine anul viitor în Ungaria.